15 stvari o Madridu koje niste znali

Putovanje u Madrid (2.deo)

U tekstu Šetnja ulicom koja nikad ne spava upoznali ste najveće turističke znamenitosti Madrida. Videli ste po kojim je mestima i građevinama Madrid poznat, a ovoga puta vodim vas na mesta koja se ne pojavljuju uvek na razglednicama i otkrivam neke manje poznate detalje o španskoj prestonici.

1. Kroz Madrid protiče reka Mansanares (El Río Manzanares) tačnije kroz jugoistočni deo grada pored stadiona „Visente Kalderon“. Madriđani je baš ne uvažavaju, jer se na nekim mestima jedva može nazvati potokom, ali to nije sprečilo gradske vlasti da naprave veliki kej sa parkovima i stazama za džogiranje koji je vremenom postao i turistička atrakcija – Madrid Rio.

madrid rio nocturno_0385

2. Ulica Montera (Calle de la Montera) bila bi još jedna od mnogobrojnih sličnih ulica u samom centru Madrida da u njoj nisu prostitutke skoro 24 časa dnevno svakim danom u nedelji. Možda ni to ne bi bilo toliko čudno da se baš u njoj ne nalazi i stanica policije. Ulica je poznata i po najboljim salonima  za tetoviranje u Španiji, erotik šopovima, a poslednjih godina i po zalagaonicama zlata ispred kojih promoteri besomučno pojavljaju „¡Compro oro!“ („Kupujem zlato!“) pa ih prolaznici zaobilaze u širokom luku.

Templo de Debod

3. Ko bi rekao da se u Madridu nalazi jedan egipatski hram? Templo de Debod naći ćete u Zapadnom  parku (Parque del Oeste) u blizini Trga Španije. Grad ga je dobio na poklon od egipatskih vlasti 1968. zbog pomoći u izgradnji asuanske brane. I danas je, naravno, ovaj hram najstarija građevina u Madridu. Kažu da je zalazak sunca sa ovog mesta jedan od najlepših na svetu, pa ne propustite da to proverite.

4. Madrid je imao čak pet kraljevskih kapija na samom ulazu u grad. Danas je ostalo četiri, a najveća i najznačajnija je Kapija za Alkalu (Puerta de Alcalá) iz 1776. podignuta ispred ulaza u park Retiro, na putu za rodno mesto Migela de Servantesa, Alkalu de Enares (Alcalá de Henares). puerta de alcalaOvo je prva kapija izgrađena u Evropi nakon pada Rimskog carstva, i to pre Trijumfalne kapije u Parizu i Brademburške u Berlinu.

5. U Madridu je najstariji restoran na svetu. Na istoj je adresi još od 1725. – Calle de los Cuchilleros (Ulica noževa) ispod Trga Major. Od dana kada je otvoren radi u kontinuitetu, zbog čega je ušao u Ginisovu knjigu rekorda.

6. Ćueka (Chueca), jedan od centralnih madridskih kvartova postao je stecište LGBT populacije, a Madrid je domaćin jedne od najvećih gej parada na svetu! Svake godine prvog vikenda jula ceo grad se pretvori u karneval koji okupi više od milion ljudi, a koncerti i nastupi di džejeva organizuju se na više lokacija u gradu.

chuca el dia de orgullo gay. Kike Rincon
foto: Kike Rinkon

7. Sigurno niste znali da se u El Retiru, najvećem madridskom parku, nalazi Spomenik palom anđelu. Ali, to nije jedini spomenik ove vrste. Drugi se nalazi u Turinu. Međutim, ovaj madridski jedinstven je po tome što se nalazi na tačno 666 metara nadmorske visine.

8. cita de Don QuijoteDok šetate ulicom Uertas (Huertas) na pločnicima možete da čitate citate iz najvećih dela španske književnosti. Kada ih ugledate znaćete da ste u Kvartu knijževnih dela (Barrio de las Letras) koji je dobio naziv po velikom broju zgrada u kojima su boravili ili živeli španski pisci, uključujući i zgradu gde je štampan Servantesov „Don Kihot“. Znalci će prepoznati da je na ovoj fotografiji prva rečenica tog remek-dela.

9. Obratite pažnju na ploče sa nazivima madridskih ulica! Svaka od njih, naročito u kvartu koji zovu Madrid austrijskih kraljeva (Madrid de los Austrias) ima ilustraciju. calle de los relatoresNeki do tih naziva su: Calle de las hileras (Ulica pletilja), Calle de amor de dios (Ulica božje ljubavi), Calle de bordadores (Ulica vezilja), Calle de la salud (Ulica zdravlja), Calle de los relatores (Ulica pripovedača)… calle de lavapiesU kvartu Lavapjes (Lavapiés) naziv istoimene centralne ulice u bukvalnom prevodu znači Ulica perinožić ili Ulica gde se peru noge! Za svaki od ovih naziva vezuje se neka lokalna legenda ili građevina koja više ne postoji.

10. Madriđane zovu mačori (gatos). Ne, ovaj nadimak nije nastao zbog njihove visine, već potiče od legende iz XI veka i vremena konkiste, kada je jedan momak u toku odbrane Madrida od Mavara uspeo da se uspenje na visoke odbrambene zidove. Kada su ga izveli pred kralja Alfonsa VI i pitali za ime, rekao je da ga zovu „mačor“. Sledećeg dana se ponovo popeo na mavarkse zidove ostavivši konopac za španske vojnike. Tom prilikom je osvojen grad, i ostao je nadimak njegovih stanovnika.

11. I Nikola Tesla našao je svoje mesto u Madridu, i to na grafitu u naselju Puente de Valjekas (Puente de Vallecas).

kule bliznakinje12. I Madrid ima kule bliznakinje! To su dve zgrade nakrivljene pod uglom od 15 stepeni koje čine Kapiju za Evropu (Puerta de Europa) i nalaze se na severu grada, u blizini Trga Kastilje (Plaza de Castilla).

13. Krajem oktobra ili početkom novembra centralnim ulicama Madrida, od parka Kasa de Kampo (Casa de Campo) kroz Ulicu Alkala do koride Las Ventas prošeta stado ovaca i koza. To je deo duge tradicije preseljavanja stada još od XV veka koju Madriđani žele da zadrže i na asfaltu u sred jeseni. Ukoliko se baš u ovo vreme zadesite u Madridu, na pešačkom prelazu ćete čekati da umesto automobila prođu ovce….

corbis

14. Ako želite da upoznate špansku verziju žene sa bradom i da se uverite da Končita Vurst nije toliko originalna, idite u muzej El Prado. Dočekaće vas „Žena sa bradom, slika Hosea de Ribere, jednog od najvećih španskih baroknih slikara.

15. Madrid ima dve Beogradske ulice! Jedna se nalazi u prigradskom naselju Las Rosas (Las Rozas) u blizini nekoliko ulica evropskih gradova. Druga Beogradska je takođe daleko od centra grada, u naselju Mehorada del Kampo (Mejorada del Campo).

Ako želite više da saznate o najvećem madridskom trgu Puerta de Sol onda pročitajte ovaj tekst

Podeli ovaj tekst:

Slični tekstovi