Altea – kraljica Bele obale

altea costa blanca letovanje u španiji

Za letovanje u Španiji niste osuđeni na Kosta Bravu ili Kosta Doradu. Španska bela obala, širom sveta poznata kao Kosta Blanka (Costa Blanca) krije jedno sasvim autentično letovalište koje nije opterećeno masovnim turizmom. Zove se Altea.

Ovo mesto sam otkrila pre nekoliko leta zahvaljujući jednoj poznanici iz Španije. Putovala sam u Valensiju, ali večitoj putnici jedan grad nije dovoljno veliki izazov.

– Znaš li neko zanimljivo mesto na moru blizu Valesije?

– Da znam! Altea! To je jedno prelepo mesto sa mediteranskim šarmom. Dovoljan je jedan dan da sve obiđeš.

-Perfecto! Volela bih da upoznam još jedno parče španske obale.

– Da, ali videćeš da podseća na Grčku jer su kuće okrečene u belo, ulice uske, a grad je mešavina pansiona i privatnih kuća.

– Odlično! Baš takva mesta i volim!

-Možeš da kupiš autobusku kartu i da uživaš u primorskim predelima…

Baš kao što sam prethodno proverila na mapi, Altea je mestašce u španskoj provinciji Alikante, na oko 60km od Valensije. Zovu je kupola Mediterana zahvaljujući položaju i uzvišenju sa koga puca pogled na plavetnilo meditenskog mora. U blizini je Benidorm, ogromno radničko letovališta koje čini gomila višespratnih hotela, tako da je Altea njegova sušta suprotnost.

U podnožju grada, blizu obale, sve podseća na bilo koji drugi mediteranski gradić gde su pored glavnog puta stambene zgrade i supermarketi, ali kako kreće uspon, tako su ulice uže, kaldrmisane, kuće bele i živopisnije. Zalazite u neki sasvim drugi ambijent. Tog divnog septembarskog dana nije bilo vreline, ali su ulice bile puste. Ovde sijesta izgleda počinje ranije. Nigde nikog, ali upravo to mi je pomoglo da se prepustim lutanju nepoznatim ulicama. Stari deo gradića je razlog zbog koga turisti obavezno svrate, bar da se prošetaju i slikaju. Poželite da iznova šetate istim ulicama jer uvek primetite neki novi detalj, prodavnicu, vrata, prozor, ogradu. Restorani su na svakom manjem trgu, na svakoj ogradi i prozoru saksije cveća. Pravi mali mediteranski raj. Mačke vas pozdravljaju lenjim pogledom, prolaznici zadivljeno gledaju, a lokalci nemarno prolaze dobro poznatim ćoškovima.

Što sam bliže vidikovcu to je mi srce brže kuca. Ne samo zbog zamora, nego i zbog pogleda na obrise mora između krovova kuća. Baš pre nego što sam ugledala luk koji je ukazivao da sam blizu, ugledah tablu sa specifičnom porukom za turiste.

“Ti radoznali turista, koji obilaziš našu planetu, zaustavi se i popni na ovaj trg koji je Alteina dijadema. Sa balkona ćeš videti rajski vrt. Verovaćeš da si video jedno parče nebesa, ovde na zemlji. Možda ćeš se umoriti dok se budeš penjao, ali vredi truda!” (parafraziran prevod)

altea costa blanca

Baš kao što piše na ovoj tabli, uspon po vrelom letnjem danu je naporan, ali pogled na Mediteran je vredan svakog koraka. Na samom vrhu uzvišenja nalazi se trg i na njemu Bogorodičina crkva poznata kao Nuestra Señora del Consuelo, čija je kupola napravljena od plavih pločica zaštitni znak celog mesta i obavezan motiv na razglednicama. Nekada je na ovom prostoru bila tvrđava koja je branila naselje od pirata. Sa druge strane uzvišenja pruža se pogled na planinski venac Sijera de Bernija (Sierra de Bernia) koji se završava na samoj obali stvarajući kamene uvale.

altea letovanje u španiji

Šetnja ovim ulicama ostavlja nezaboravan utisak o specifičnoj mešavini uticaja na Mediteranu. Baš kao i na većem delu obale Španije, ovde su živeli Rimljani, zatim Vizigoti, a onda i Arapi. U XIII veku Kostu Blanku oslobodio je Haime I od Aragona, poznat kao Haime Osvajač. U XVIII beleži značajan uspon kao centar trgovine ribom, poljoprivrede i trgovine i po porastu broja stanovništva. Danas je Altea poznata i kao umetnička kolonija jer su ovde inspiraciju i utočište našli mnogi španski i strani umetnici: slikari, muzičari, pesnici…

altea letovanje u španiji

Na svakom koraku su prodavnice, zanatske radionice i restorani. Roba je razna, možete naići na rukotvorine svih vrsta, garderobu, grnčariju, originalne suvenire. Iz restorana mirišu lokalni specijaliteti od kojih su na prvom mestu riba i morski plodovi i paelja.  Kosta Blanka je poznata po najraznovrsnijim načinima pripremanja pirinča, pa je u ovim krajevima nastala paelja valensijana koja sadrži upravo kombinaciju pirinča i morskih plodova začinjenu šafranom.

altea letovanje u španijiKako da odem iz Altee, a da ne vidim more? Već dok silazim niz ulice vidim obrise mola od krupnog belog kamenja. Šetalište je široko, ali plaže prilično puste za divan septembarski dan. Možda je i bolje što je tako jer se jasnije čuje šum mora. Plaža ima suviše krupno kamenje da bi izležavanje bilo uživanje. Ipak, pogled na uvale i šetnja zaista prijaju jer je Altea luka za glisere i male jedrilice. Uvale su visoke i deluju surovo posle divnih prizora sa ulica, ali sve ostalo je kao lek. Zapravo, kažu da su ovde klimatski uslovi lekoviti i da  godišnje ima preko trista sunčanih dana, pa nije čudo što stranci (na prvom mestu Englezi i Nemci) sve više naseljavaju ovaj deo španske obale poslednjih decenija.

Vreme je za povratak. Da li ću se ovde vratiti?, pitam se dok autobus ide u susret Valensiji. Ne znam, ali u mislima mogu biti ovde kada god poželim. Zato sam odlučila da vas povedem u Alteu, da vratim uspomene i delić španskog leta.

O svemu što može da ponudi Altea, ali i Kosta Blanka, možete videti na ovom linku

Ako vas ipak više zanima Kosta Brava, onda pogledajte tekst Kosta Brava i Ljoret de Mar: raspakujte kofere, počinje fjesta

Podeli ovaj tekst:

Slični tekstovi