Pazi gde putuješ i u koga se zaljubljuješ

Siguno ti se desilo da se na putovanju zaljubiš? Bar jednom u životu? Priznajem da meni jeste. Zato i pišem ovaj tekst. 🙂

Bilo da si išla/išao sa društvom na letovanje, u inostranstvo na kurs stranog jezika, studentsku razmenu, ili kod babe i dede da provedeš raspust u osnovnoj školi, sigurno si se nekad vratila/vratio kući sa glavom u oblacima. U najboljem slučaju, sa planovima za novo putovanje ili u najgorem, u moru suza jer “sve što je lepo kratko traje”. Bilo kako bilo, verujem da ova tema zaista zaslužuje da joj se posvetim(o), bar u ovom tekstu.

Postoje mnoga objašnjenja o tome zašto nam se leptirići tako lako usele u stomak kada putujemo. Pa naravno, na putovanjima smo daleko od svakodnevice i vidimo svet drugim očima. Jako sunce, morski talasi ili romantične četvrti grada koga tek upoznajemo, otkrivanje novih ukusa i mirisa kao da nam nabace ružičaste naočare i onda se ljubavne iskre same pale. Opušteniji smo nego inače, nismo u svojim “redovnim” ulogama, odjednom se nalazimo u novom okruženju, a jedina obaveza nam je da uživamo i da se lepo provedemo. Zato smo smeliji i imamo više samopouzdanja. Kada smo na odmoru ili na putovanju, mnogo intenzivnije proživljavamo svaki trenutak. Od kuće krećemo sa idejom uživanja i pod svim ovim okolnostima takvim i sebi i drugima smo privlačniji. I tu počinje magija.

Možda si na prelepom grčkom ostrvu u baru upoznala lokalnog Grka koji je muževan i beskrajno šarmantan dok govori na engleskom ne mareći za akcenat i povremeno nerazumevanje. Na studentskoj žurci si zapala za oko samouverenom Brazilcu koji je sve vreme tražio način da se upoznate? Kada se nađeš na istom mestu sa velikim brojem stranaca, kao što su Erazmus razmene, onda je verovatnoća da će ti ona doneti i neku studentsku ljubav mnogo veća. Na letnjim festivalima su avanture još privlačnije, a muzika i provod doprinose da se neke ljubavi dese. Onda u prolazu primetiš nekog crnookog Španca ili zgodnog Britanca… Ne moraju uvek biti stranci u pitanju, ali mnoge devojke će potvrditi da ima nečeg naročito seksi u razgovoru na stranom jeziku, a onda i u svim onim razlikama i sličnostima u mentalitetu koje sa nekim otkrivaš dok ga upoznaješ.

bddcb1e987698089feb663d14df80de7Sa druge strane, dok putujemo zajedno sa nekim u koga smo zaljubljeni, mnogo intenzivnije proživljavamo situacije, ali one su takođe potpuno ismeštene iz svakodnevnih okolnosti, što je uvek mač sa dve oštrice. Povratak realnim okolnostima života može mnogo teško da padne, ali tada nam je glavni saveznik hladna glava koja ne žali što se završilo, nego se raduje što se desilo.

I sa treće strane, osobe koje mnogo putuju imaju mnogo veoma privlačnih osobina. Često im se pripisuje sindrom Petra Pana – osobe koja ne želi da odraste nego traži nove načine da se zabavi kao dete. Naprotiv, putnici i putnice, naročito oni koji su navikli sami da putuju, osobe su koje poznaju slobodu i odgovornost. Vrlo brzo se adaptiraju na okolnosti, snalažljivi su i ne žale se na sitnice. Puni si zanimljivih priča jer su na putovanjima doživeli razne pustolovine, otkrili nove svetove i vratili se sebi. Oni znaju da naprave avanturu od običnih stvari, kao što je odlazak na pecanje, ili izlet na planinu. Njima jednostavno nikad nije dosadno. U stvari, oni ne znaju šta je dosada, jer su zainteresovani za priču, knjige, koncerte i otvoreni za nova saznanja i kada ne putuju.

Zar veza između putovanja i zaljubljivanja nije očigledna? Zato pazi gde putuješ i u koga se zaljubljuješ. Ali kada kažem pazi, ne mislim na predostrožnost, nego pravo opuštanje i prepuštanja koja ti donose lepa osećanja i lepe uspomene. Možda to bude samo jedno divno leto, nezaboravni semestar, ali možda bude i ljubav za ceo život. Nikad se ne zna. U tome i jeste fora! 😉

Ako želiš da čitaš moje priče i putopise, ostavi svoj imejl. Biće još mnogo zanimljivih destinacija, a možda i po neko zaljubljivanje! 😉

 Photo:iStock

Podeli ovaj tekst:

Slični tekstovi