Roma: Ciao amici!

Roma, ciao, amici. Tri reči koje sam znala i pre putovanja u Rim, ali moja prva poseta Italiji bila je sve samo ne tipični turistički kliše.

Nisam verovala da ću u Rim otići zbog jednog hevi metal koncerta. U Rim se valjda ide zbog Koloseuma, Fontane di Trevi, ili posete Vatikanu. Ali kada imate prijatelje iz celog sveta, onda povodi za putovanja mogu biti razni.

U Rimu se tada, u decembru 2011. okupilo šest Srpkinja u jednom italijanskom domu. Neko bi rekao premalo, neko previše, ali to je bila jedinstvena prilika za ovakav kolektivni pohod na večni grad. Nije bilo lako našem domaćinu Edoardu i njegovoj porodici, ali mi smo uživale u italijanskom gostoprimstvu uz jutarnji espreso, u razgovorima od mešavine italijanskog i srpskog i večeri uz vino kjanti. “Lepše su nego Italijanke!”, reče baka čim nas je dobro osmotrila i to je bio početak avanture u gradu predodređenom za spettacolo bilo koje vrste. Andiamo! 

rim italija putovanja - roma ciao amici

Putovanje je bilo u sred decembra, kada su pripreme za praznike uveliko u toku. Ulice i prodavnice bile su okićene, a reke turista činile su da Rim lagano treperi od prvih nagoveštaja zime. Mi smo u iščekivanju koncerta upoznavale grad, mada je Rim nemoguće upoznati za pet dana. Bilo je teško organizovati obilazak znamenitosti. Ne samo zbog toga što smo se kretali kao mini-ekskurzija nego i zbog toga što u Rimu gradski prevoz ne funkcioniše onako kako biste očekivali od italijanske prestonice. Morali smo da pratitmo lokalne saobraćajne običaje: kolima ili autobusom do stanice metroa, pa onda presedanje do centra. Nije udobno, ali se ubraja u jednu od znamenitosti savremenog Rima.

U svako doba godine, za posetu Rimu potrebno je da se naoružate udobnom obućom i predznanjem iz istorije umetnosti. To bar nije teško. Obuću možete da kupite u Rimu jer je italijanska i dalje na glasu, a o ovdašnjim umetničkim delima možete se raspitati u bilo kom turističkom vodiču, ili se ipak natovariti nekom istorijom umetnosti. Ali ko jednom ode u Rim, sigurno će poželeti da se vrati da obnovi gradivo.

rim italija putovanja - roma ciao amici - putopis

Rim je Meka umetničkih hodočasnika, baš kao što je cela Italija umetnička enciklopedija. Stari Rimljani ustanovili su da su jednom gradu neophodni trgovi i fontane, a onda su renesansa i barok na njihovim osnovama dali mnoga dela kojima se ceo svet divi. Dvadeseti vek učinio je Rim prestonicom mode i filma. Zato se u Rimu epohe intenzivno mešaju. U svakoj ulici je neko remek-delo ili nagoveštaj prastare lepote u vidu arheoloških iskopina. Baš zbog toga je nemoguće izgraditi nove linije metroa. Čim se malo zakopa, pojavljuju se ostaci imperije. Međutim, lepota Rima prepoznaje se u šetnjama pored tihoh Tibra, prigušenim svetlima trgova i nezgodnoj kaldrmi kvarta Travestere, u kome su nekada zajedno živeli i narod, aristokratija i kler, a danas se komešaju turisti tragajući za autentičnim duhom grada u barovima i restoranima. 

https://www.instagram.com/p/BOEkJkvga3D/?taken-by=snovi_u_koferima

Postoji mnogo načina da upoznate ovaj grad. Predlažem vam nekoliko tura, a vi isplanirajte samo svoju, shodno svojim interesovanjima.

Ako se opredelite za turu obilazaka fontana i trgova onda krenite od Fontane di Trevi. Dobila je naziv po tome što se nalazi na raskrsnici tri puta, ali je po starom rimskom običaju izgrađena na kraju akvadukta. Krase je velelepne skulpure koje pričaju baš legendu vezanu za izgradnju akvadukta. Međutim, turisti nemaju vremena da dobro osmotre fontanu. Oni moraju da se slikaju i bace novčić, jer kao što mnoga verovanja vezana za fontane kažu, ko baci novčić, vratiće se u Rim.

https://www.instagram.com/p/BOKm6vuAK2t/?taken-by=snovi_u_koferima

Sledeći bi mogao da bude Španski trg (Piazza di Spagna). Ovde je zaista nemoguće proći od turista koji sede, poziraju za slikanje, a gužva nikako ne jenjava u bilo koje vreme dana i noći. Na trgu je Berninijeva fontana u obliku barke, a na samom kraju stepenica nalazi se i crkva Trinita dei Monti. Trg Navona (Piazza Navona) živopisan i bučan, sa božićnom pijacom i karuselom. Ima boemsku atmosferu, iako se može pohvaliti baroknom Fontanom četiri reke (Fontana dei Fiumi) i egipatskim obeliskom.

rim italija putovanja - roma ciao amici - putopis - snovi u koferima - španski trg

Možete se opredeliti da obilazite crkve i bazilike. Onda će na vašoj mapi morati da se nađe crkva svetog Petra u Vatikanu čiju je kupolu osmislio slavni renesansni umetnik, Mikelanđelo. Kad ste već ovde neoprostivo je ne svratiti u Vatikanski muzej i Sikstinsku kapelu. Ovoj turi pripada i poseta Panteonu, najstarijem sačuvanom rimskom hramu iz II veka nove ere. Posvećen je svim rimskim bogovima i jedino je mesto na kome sam osetila protok vekova, civilizacija i religija. Taj osećaj bih jedino mogla da poredim sa posetom crkve Svete Sofije u Istanbulu.

Još jedna opcija može biti šetnja pored reke Tibar uz koju ćete upoznati celu istoriju grada, od samog osnivanja. Danas je više od trideset mostova koji povezuju obale Tibra. Među njima je najpoznatiji Ponte Sant’Angelo izgrađen u XVI veku. Ako budete u blizini Tiberskog ostrva (Isola Tiberina) i hoćete da ispoštujete onu staru: Kad si u Rimu, ponašaj se kao Rimljanin, naručite piće grattachecca u jednom od kioska pored reke. To je piće koje se sastoji od voćnog sirupa i voća da dodatkom usitnjenog leda.

Nemoguće je ne diviti se Rimu, bar onome što je vidljivo na prvi pogled. Na drugi pogled ćete uvideti da je vožnja automobilnom ponekad kao rulet na četiri točka, da se kečap nikako ne dodaje na picu i da se kafa ne divani, nego da se pije s nogu i na brzinu.

Dugo posle ovog putovanja nisam mogla da odvojim sliku Rima od onoga što mi je pružilo Edoardovo gostoprimstvo. Boravak u nečijem domu u inostvanstvu neminovno oboji svako putovanje. Kada je došlo vreme za koncert njegove grupe

rim italija putovanja - roma ciao amici - snovi u koferima - nastup grupe nanowar of steel

Nanowar of Steel. gledala sam neki sasvim drugačiji rimski spetacollo. Hevi metal na italijanskom, u klubu daleko od centra grada i znamenitosti zbog kojih preko 15 miliona ljudi godišnje poseti ovaj grad. Ali putovanja su najlepša kada im se doda neki do tada nepoznati začin. Bolje se pamte, a prijateljstva se osnažuju i pretvaraju u zavet na večno gostoprimstvo. Ciao Roma! Ciao amici!

P.S. Edoarda sam upoznala na masteru u Madridu. Kako je izgledalo studiranje u španskoj prestonici možete pročitati na ovom linku. Veliko Edoardu i njegovoj porodici Carlesi na divnom gostoprimstvu, i mojoj saputnici Marini na ovim divnim fotografijama.


Dodatne preporuke

rim italija putovanja - roma ciao amici - snovi u koferima

Da jedete odličnu rimsku pastu po povoljnim cenama svratite u Il Pastarito, blizu trga Altare della Patria. Provereno ukusne pice u piceriji All’Orsetto blizu trga Piazza del Popolo. A sladoled Corona kod Largo di Torre Argentina. Bon apetito!

Podeli ovaj tekst:

Slični tekstovi