Šta nikako ne treba da kažete jednom Grku?

Grci, narod sa bogatom i dugom istorijom, raširenih ruku dočekuju svakog turistu, ali ako im spomenete nešto od dole navedenog, podići će oko vas kineski zid samo da ne moraju više da vas gledaju i slušaju.
Ovih deset stvari nikako ne spominjite dok pričate sa nekim Grkom ili Grkinjom:

1. Turska kafa 

Dok ste u nekom kafiću i uživate u prelepoj panorami ka pučini nemoj te nikako naručiti tursku kafu. Tako ćete samo razljutiti sve oko sebe. Grci su, baš kao i mi, bili vekovima pod Otomanskom imperijom i o tom istorijskom periodu uvek pričaju s dubokim bolom i tugom. Tako da ako vam se pije domaća kafa, onda naručite “elinikos kafes”.

city-1730953_1920.jpg2. Država Makedonija

Nijedan Grk nikada neće reći Makedonija za državu koja je nastala raspadom Jugoslavije. To je za njih prosto neprihvatljivo. Makedonija je pokrajna koja se nalazi u severnoj Grčkoj i njen glavni grad je Solun.

3. Da Grkinje nisu lepe

Da li znate zašto Miki Jevremović peva da je sirtaki igrala jedna lepa Grkinja? Pa nije mogao da pronađe drugu. Šalu na stranu, svi mi koji živimo u zemlji koja izlazi na tri mora znamo da Grkinje i nisu toliko ružne kako ih mi zamišljamo. Grci svoje žene smatraju lepoticama i ponosni su na njih. E sad, što smo mi Sloveni narod sa najlepšim devojkama – to je druga stvar. Treba da znate da Grkinje uglavnom ne idu po javnim plažama, one su navikle da leže na ležaljci nekog kafića ili u nekom fensi klubu na samoj obali. Inače, veoma drže do sebe, pa imale 50 ili 150 kg. Retko kada ćete videti devojku, ženu, baku grkinju da nije sređena izašla na ulicu.

4. Italijanska kuhinja je bolja od Grčke

Nekad mi se čini da im pre možete  reći da im je more ružno i prljavo, nego da neko ima bolju kuhinju od njih. Oni su veoma ponosni na svoje specijalitete i veliki su gurmani. Feta, musaka, fava, skordalja, tzatziki salta, pite, meso, morski specijaliteti, i još mnoga druga jela koje su raj za vaša nepca i stomak su svakodnevno na meniju najjužnije balkanske države.

authentic-greek-1649223_1920.jpg

5. Da Grci nisu bistar narod

Ukoliko uđete u neku raspravu sa Helenom, bolje se držite one naše stare da magarac popušta, a konj ostaje. Neverovatno je, ali retko koji Grk će vam priznati da ste vi u pravu, čak i ako gledate u belu majicu i kažete da je ona bela. Jednostavno, oni su najpametniji narod i znaju sve najbolje. Izmislili su filozofiju, geografiju, matematiku, astronomiju, itd.

6. Istanbul

Nikako, ali nikako, nemojte u Grčkoj reći Istanbul. Iako je antička prošlost ona zbog koje milioni turista dolaze godišnje u Grčku, za same Grke vizantijska istorija i tradicija je bitnija. Pre svega, to je zbog hrišćanstva. Grci su veoma privaženi svojoj crkvi i veri. Dakle NE Istanbul već Konstantinopolj.

7. Nemačka je u pravu

Ako želite jednom Grku da objasnite zašto su oni krivi zbog sadašnje krize koja ih je zadesila, nemojte to činiti! Pošto oni sve najbolje znaju, veoma lako i brzo će vam nabrojati 101 primer zašto je u ovom slučaju kriva Nemačka, Amerika, Rusija, Britanija, Francuska, Austrija ili neko drugi, a ne oni. I naravno, sve to što velike sile sada čine grčkom narodu je zato što su ljubomorni na njihovo lepo vreme!

silhouette-1479058_1920

8. Sem košarke, vi i niste neki sportisti

Kao kolevka Olimpijskih igara, grčki narod je generalno veliki fanatik što se tiče sporta. Nema veze da li igra fudbal Olimpijakos sa Paokom, ili sa nekim timom sa ostrva Idra, svi navijači će pomno pratiti meč na TV, kao da se u najmanju ruku igra finale Lige šampiona. Vole sport i tačka.

9. Lepe su vam baklave, ali sam lepše jeo u Turskoj

Grci smatraju da najbolje prave sve ‘anatolika’ (istočne) poslastice. Ako nekom poslastičaru kažete da su vam se više svidele one koje ste jeli u Konstantinopoulju, to će za njega biti velika uvreda.

10. Ne znate da vozite

Iako voze ko manijaci, interesantan je podatak da oni zaista nemaju mnogo saobraćajnih nesreća. Dok voze oni se stalno svađaju, pa čak i ako su sami u kolima, oni će se svađati sa vozačima koji su u susednom automobilu iako ih ovaj ne čuje.


Ovaj tekst preuzet je sa bloga Grčki kutak na kome možete saznati sve o grčkim običajima, istoriji i mentalitetu. Njega vode tri grčke snajke: Sanja, Tijana i Ivana koje nekoliko godina žive u Atini. Očigledno da su dobro upoznale ovu zemlju i njen narod jer pišu o najrazličitijim temama: od preporuka za odmor (i letovanje i zimovanje), preko zanimljivosti, kulture i tradicije, do lekcija iz grčkog jezika.

Foto: Pixabay

Podeli ovaj tekst:

Slični tekstovi