Tosa de Mar: plavi raj Kosta Brave

Ako bih morala da izaberem samo jedno mesto koje treba da objedini sve moje letnje priče sa Kosta Brave, onda bi to bila Tosa de Mar. Nakon posete ovom mediteranskom gradiću, svi utisci sa letovanja u Španiji slegli su se poput peska kada se povuku talasi.

Iako sam za ovo mesto saznala već na putu do Ljoreta, posetu sam ostavila za poslednji dan. Kolebala sam se i pitala imam li mesta u koferu za još uspomena, ali ipak sam verovala da se isplati provesti još jedan dan na španskom suncu, u šetnji nepoznatim ulicama. Nisam se pokajala.

Spakovala sam se odmah posle doručka u hotelu i požurila na autobusku stranicu Ljoret de Mara. Iako polazaka za Tosu ima na svakih pola sata, ispred autobusa čekao je red turista svih generacija.

Put je išao uz obalu, praveći oštre krivine kroz borove šumarke sa beskrajnim Mediteranom u pozadini. Dvadesetak minuta vožnje divlja lepota Kosta Brave blistala je pod jarkim junskim suncem.

Kosta Brava šta videti tosa de mar

Od lokalne autobuske stanice sve ulice su se spuštale ka centru grada. Prateći putokaze i hlad uz senke niskih zgrada i pansiona, posmatram prozore, natpise, navirujem u prodavnice.

Nailazim na poslatičarnicu iz 1885. u kojoj se prodaju tradicionalne poslastice. U izlogu stoje najveće puslice koje sam ikada videla, i to u šest ukusa: čokolada, kokos, jagoda, lešnik, limun i kafa! U Španiji su puslice mnogo značajniji deo kulinarske tradicije nego kod nas, ali ni ne pomišljam da ih probam po ovoj vrućini. Mnogo bi mi više prijao sladoled.

https://www.instagram.com/p/BWm4agQDmmx/?taken-by=snovi_u_koferima

Nastavljam kroz blještavo bele uske ulice. Na samo nekoliko koraka ukazuju mi se prve sladoledžinice sa šarenim ukusima. U Španiji je svako mediteransko voće domaći proizvod, pa biram mango i katalonski krem (crema catalana), žumance sa karamelizovanim šećerom. Obično se služi kao puding. Veoma jednostavna receptura, a bogat ukus, tipičan za ove krajeve.

Ubrzo mi se ukazuje utvrđenje iz XIII veka, Vila Vella, najveća znamenitost ovog mesta. To je ujedno i jedina očuvana srednjovekovna tvrđava na katalonskoj obali, iz vremena kada su piratski napadi bili učestali i kada se naselje razvijalo samo unutar zidina. U usponu ka vrhu tvrđave ređaju se restorani, svi podjednako prefinjeni i usklađeni sa otmenim kaldrmisanim ulicama. Prvi vidikovac, drugi, treći.

kosta brava ljoret de mar tosa de mar šta videti

Na tvrđavi obrasloj zimzelenim i mediteranskim rastinjem mešaju se mirisi borovine i morske soli. Staze su strme i naporne, ali vredne pogleda na svakom vidikovcu. Posle svakog uspona pučina i sunce me podsećaju da je život lep! U okvirima tvrđave nalaze se i ruševine gotičke crkve iz XV veka, sa najlepšim pogledom na uvalu u kojoj se nalazi Tosa.

Kosta Brava šta videti tosa de marZa tvrđavu i plaže u njenom podnožju vezuju se i priče iz XX veka. Ovde je 1950. godine snimljen holivudski film “Pandora i ukleti Holanđanin”, u kome je glumila Ava Gardner. U toku snimanja boravila je sa tadašnjim partnerom Frenkom Sinatrom, pa je Tosa postala svetski poznata za vrlo kratko vreme. Zato su meštani slavnoj glumici podigli spomenik sa pogledom na tvrđavu, koji je postao jedna od najvećih turističkih atrakcija.

Ali ovde se ne završava umetnička priča iz prošlog veka. Tridesetih godina u Tosi su boravili svetski umetnici, među kojima je bio i impresionistički slikar Mark Šagal. Za Tosu je tvrdio da je plavi raj i ostavio joj jednu od svojih najboljih slika koja se čuva u Muzeju umetnosti.

https://www.instagram.com/p/BWij6KPjS9Q/?taken-by=snovi_u_koferima

Danas se u Tosi svi vekovi prefinjeno prepliću, prizivajući turiste uglavnom iz Zapadne Evrope. Plaže su smeštene u uvale, a glavnu gradsku plažu sa pogledom na tvrđavu časopis National Geographic proglasio je za jednu od dvadeset i pet najboljih na svetu. Divlji talasi mi se tog dana nisu uklapali u pitomi izgled Tose i brzo sam odlustala od kupanja. Uživala sam u pogledu na bele kuće i u popodnevnoj šetnji. Pravi mediteranski ugođaj.

Restorana ima na pretek, ali nigde brze hrane. U jednom od njih šunke vise sa plafona, što je znak da se ovde mogu jesti specijaliteti nacionalne kuhinje i da se vodi računa o dobrom zalogaju, bilo da je špansko meze (tapas) ili pravi obrok. Dok prilazim da slikam, obraća mi se konobar, ohrabrujući me da uđem i da slikam detalje.

– Where are you from?

– De Serbia.

-¿Hablas castellano?

-Si, si. Puedes hablarme en castellano sin problemas.

– Ah, ¿y como lo hablas tan bien?

tosa de mar šta videti restorani kosta bravaTipičan početak razgovora, ali kada se prevaziđe prvih nekoliko rečenica, onda postaje zanimljivije. Nametne se i neko političko pitanje, ali za mene su putovanja uvek i diplomatske akcije, tako da sam oguglala. Saznala sam da moj savogornik Pol, visoki vižnjasti Katalonac, živi u Barseloni gde se bavi fotografijom. Ovde radi kao konobar šest meseci bez slobodnog dana.

  • Mirno je, i potpuno drugačije u odnosu na Ljoret. Kada legnem da spavam, potpuna je tišina. U Barseloni više ne može da se živi od turista. Živim u kvartu Born i ne mogu da se pomirim sa tim da su turisti opsedaju moj grad svakog dana.
  • Da, tako se i meni čini. Bila sam samo na jedan dan i nisam mogla da se probijem kroz neke ulice od turista.
  • Zamisili da je tako baš svaki dan u toku godine. Barselona postaje nepodnošljiva.

Ovakvi susreti su pravi začin svakog putovanja. Pol mi je pričao o pravom licu Barselone, pa sam se vratila kući sa kompletnom slikom Kosta Brave i svega što sam na ovom putovanju videla. Požurila sam nazad u Ljoret kako bih se spakovala za povratak. Sa bezbroj fotografija, izgorelih ramena, ali nasmejana i srećna što se moje letovanje u Španiji završava još jednim zanimljivim susretom.

¡Hasta la proxima, España!


Korisne informacije:

Povratna autobuska karta (Ljoret de Mar – Tosa de Mar) – 3.70 eura

Krstarenje brodom (Ljoret de Mar – Tosa de Mar) – 26 eura

Zvanični sajt turističke organizacije Tosa de Mar: http://www.infotossa.com/en


Ako se opredelite za letovanje na Kosta Bravi ili volite putovanja u Španiju, onda će vas zanimati i ovi tekstovi:

Kosta Brava i Ljoret de Mar: raspakujte kofere, počinje fjesta

Katalonska obala: u trouglu istorije, umetnosti i turzima

Altea: kraljica Bele obale

Kako sam preživela Barselonu?

 

Podeli ovaj tekst:

Slični tekstovi