Knjige o Barseloni – moje i vaše preporuke

knjige o barseloni snovi u koferima

Barselona je jedan od onih gradova koje ne želite zauvek da napustite. Ne morate se fizički vratiti, dovoljno je da čitate knjige, gledate dokumentarce, ili da pričate sa drugima o tom gradu. Moje dvodnevno putovanje u Barselonu bilo je više nego intenzivno. Tek sam počela da upoznajem grad i tek sam prihvatila njegovu ćudljvost. Zato sam po povratku počela da tražim knjige o Barseloni i da na neki način produžim svoj boravak.

Prvo sam naišla na roman Snovi po meri, katalonske autorke Nurije Pradas Andreu. Zaintrigirao me naslov, kao i saznanje da roman putuje u Barselonu dvadesetih godina XX veka i otkriva tajnu visoke mode u modnoj kući Santa Eulalija, koja i danas postoji.

Međutim, to je mnogo više od romana koji prati jednu generaciju porodice Klos koja je uspela da od prodavnice materijala za šivenje stigne do vodeće kuće visoke mode. Autorka prikazuje kako je izgledala čitava epoha ubrzanog razvoja Barselone obuhvatajući i potresni Španski građanski rat (1936-1939.)

https://www.instagram.com/p/BXqiBZ7DOVN/?taken-by=snovi_u_koferima

Knjigu sam preporučila i poklonila preko mog naloga na instagramu, a onda su počele da mi stižu preporuke i za druge knjige koje se dešavaju u ovom gradu. Kada se nakupilo nekoliko preporuka, odlučila sam da ih “spakujem” u jedan post. Knjige koje slede još uvek nisam pročitala, ali zato ću uglavnom navesti komentare mojih pratilaca. Tako ćete imati na jednom mestu nekoliko knjiga za kojima možete posegnuti uvek kada poželite da odputujete u Barselonu.

knjige o Barseloni koje ste vi meni preporučili

2. Katedrala na moru (Ildefonso Fakones)

Jedan od onih romana koji vas prvo uplaši brojem strana, a onda oduševi sadržajem jer prosto ne možete da ostavite ni junake ni priču. Kako se gradila katedrala Santa Marija del Mar i kako je izgledao život u Barseloni i Kataloniji u zlatno doba srednjeg veka. Roman je bio bestseler u nekoliko zemalja, a samo u Španiji prodat je u preko milion primeraka.

katedrala na moru

3. Senka vetra, Karlos Ruis Safon

Prva knjiga iz trilogije Groblje zaboravljenih knjiga, po mnogima najbolja i definitivno najčitanija među njima. Postala je nezaobilazno štivo svetske savremene beletristike, i jedna od najprodavanijih knjiga na top listama mnogih knjižara u Srbiji. Sve tri knjige smeštene su u Barselonu druge polovine XX veka. Druga dva dela su Igra Anđela i Zatočenik nebesa.

4. Gaudijev ključ, Martin Esteban.

“Veoma je zanimljiva, zalazi u triler, taman toliko da se ne ispušta iz ruku. Podseća na Da Vinčijev kod. Čak je i deo priče sličan, glavna junakinja postaje čuvar tajne, Gaudijevog ključa”.

5. Bar Flober. Aleksisa Stamatis

“Samo se deo radnje dešava u Barseloni, ali to svakako nije zanemarljivo. Odlična priča, misterija i roman zbog kojeg sam poželela da odem u Barselonu”, kaže autorka bloga Mi duende.

Većinu ovih knjiga možete pronaći u Institutu Servantes, a neke i na srpskom i na španskom. Katalog možete pogledati na sledećem linku.

Ovo svakako nije kraj spiska! Ima još mnogo knjiga koje nisu prevedene na srpski, pa nažalost i dalje nisu dostupne našoj publici koja ne govori španski.

Zahvaljujem se svima koji su preko instagrama poslali svoje preporuke za knjige o Barseloni i time mi dali ideju za ovaj post.

Kada budem saznala za još neku, dodaću je na spisak, a pozivam i vas da se uključite. Ostavite u komentaru naslov knjige koja se dešava u Barseloni, ili nam bar može pomoći da bolje upoznamo ovaj grad.

Podeli ovaj tekst:

Slični tekstovi