Zašto Beograd (ne) zavidi Novom Sadu?

novi sad trg slobode

Šta radi jedna Beograđanka u Novom Sadu, kada već ima sve u svom gradu?

Nisam namerno smislila ovu rimu, ali činilo mi se da je zgodno da ovim pitanjem započnem još jedan tekst sa putovanja po Srbiji.

Odgovor na pitanje glasio bi: “Beograd nije (ili ne bi trebalo da bude) centar sveta, čak ni za nas Beograđane”. Ako nekoga ili nešto volite, morate da budete svesni njegovih mana. Tek onda je to prava ljubav. A Beograd i ja, kao da smo u braku. Što smo duže zajedno, to se više trudimo da tu ljubav održimo.

Zato moram povremeno da odem, da upoznam i druge gradove ne bih li ga bolje sagledala. Jedna od najlepših stvari kod putovanja upravo je to vraćanje. Uvek nešto novo saznamo, nekog novog upoznamo, prošetamo nekim novim ulicama.

U Novom Sadu bila sam pre tačno godinu dana. U ritmu rođene Beograđanke, protutnjala sam kroz glavne ulice. I sve mi je nekako ostalo nedorečeno. Zato sam mu se sa radošću vratila.

https://www.instagram.com/p/Ba2LwiJDsrJ/?taken-by=snovi_u_koferima

Brzi voz iz Beograda stiže u Novi Sad za oko sat i po. Unutra udobno, čisto i novo. Na izlazu iz vagona jedan momak me pita da mi pomogne oko kofera, a ja zatečena odbijam jer mi je kofer ovoga puta prelak.

Sedam u taksi ispred železničke stanice. “Hotel Fontana“, kažem vozaču. Stižemo za manje od deset minuta, taman dok je vozač stigao da mi se požali kako su beogradske gužve stigle i do Novog Sada. Ulica Nikole Pašića, udaljena od Trga Slobode isto koliko i trg Nikole Pašića od Trga Republike. Pogled na rimokatoličku crkvu Imena Marijinog sa desne strane i sa leve na pravoslavnu crkvu svetog Georgija. Nikad lepši pogled na neki grad.

jeftina putovanja po srbiji

Još pre polaska, pitala sam se šta to što spaja i razdvaja Beograd i Novi Sad. U voz sam zapisala neke crtice i sada mislim da sada imam bar nekoliko odgovora.

TRG SLOBODE vs TRG REPUBLIKE

Novosadski Trg Slobode me mnogo više podseća na evropske trgove nego beogradski Trg republike. Ne samo zbog katedrale, nego zbog prostranosti. A tu je u blizini Srpsko Narodno pozorište, kao što je u Beogradu na trg gleda Narodno pozorište.

https://www.instagram.com/p/Bawphx0jMLv/?taken-by=snovi_u_koferima

DUNAVSKA vs KNEZ MIHAJLOVA

Obe ulice su glavne pešačke zone grada. Na početku Dunavske nalazi se nastarija kuća u Novom Sadu “Kod belog lava”, izgrađena u prvoj polovini XVIII veka. Odmah pored je Gradska biblioteka, a na njenim vratima stoji tabla na čak 5 jezika: srpskom, mađarskom, slovačkom, rusinskom i rumunskom. U Knez Mihajlovoj se biblioteka nalazi na samom kraju, na ulazu u Kalemegdan, kao što se Dunavska završava tamo gde počinje Dunavski park. Ono što mi se posebno sviđa u Dunavskoj to su uredno okrečene niske zgrade, koje kriju razgranatu mrežu pasaža sa prodavnicama i restoranima. Takvi u Beogradu izumiru.

gradska biblioteka u novom sadu

PETROVARADINSKA TVRĐAVA vs KALEMEGDAN

Obe tvrđave su na Dunavu. Novosadski Petrovaradin ili “Gibraltar na Dunavu”, građen je između 1692. i 1780. Kao i Kalemegdan, ima gornji i donji grad, a na Gornjem gradu, umesto beogradskog pobednika, stoji Toranj sa satom čija velika kazaljka pokazuje sate, a mala minute, suprotno od svih drugih na svetu. Ima i Kalemegdan svoju Sahat kulu, takođe građenu u vreme austrijske okupacije, u XVIII veku.

https://www.instagram.com/p/BKs1LKlhMNH/?taken-by=lovealexz

HOTEL VOJVODINA vs HOTEL MOSKVA

Kao što Beograd na Terazijama ima hotel “Moskvu”, tako Novi Sad na Trgu Slobode ima hotel “Vojvodinu”. Postoji više od jednog i po veka, samo su se kroz vekove i epohe menjali njegovi nazivi i vlasnici. Čak je u dvorištu hotela krajem XIX veka bilo izgrađeno pozorište. Zamislite taj spoj!

hotel vojvodina novi sad

Naravno da su ovde, kao i u Moskvi, odsedali mnogi umetnici. Kažu da se pamti gostovanje Laze Kostića i Miloša Crnjanskog. Moskva je oduvek bila i ostala ono što jeste, izgrađena u stilu secesije početkom XX veka, a njegovi gosti bili su  Albert Ajnštajn, Indira Gandi, Rej Čarls, Robert de Niro, Bred Pit, Bernardo Bertoluči, Maksim Gorki, Mila Jovović i mnoge druge.

DUNAVSKI PARK

Izgleda da Dunavski park nema svoju kopiju u Beogradu. Mislim da Beograd Novom Sadu može pozavideti baš na toj mirnoj zelenom oazi. Nastao je krajem XIX veka isušivanjem zemljišta, pa je od močvare nastalo zaštićeno prirodno dobro. Mislim da se može zvati i Park pesnika jer se u njemu nalaze biste Mike Antića, Đure Jakšića i Branka Radičevića. Kad bolje razmislim, najbliži mu je park Tašmajdan u Beogradu. Ili je to samo zato što bih da ostavim svoj grad uskraćen za jezero u sred parka, opuštene šetnje među drvoredima u samom centru grada?

dunavski park u novom saduMATICA SRPSKA

Ono na čemu Beograd definitivno može da zavidi Novom Sadu je Matica Srpska, naša najstarija i najuglednija kulturna i naučna institucija. Osnovana je 1826. u Budimpešti, a preseljena je u Novi Sad 1864. Časopis koji je izdavan od samog početka, Letopis Matice spske, najstariji je književni časopis na svetu.

KAFANE

Još uvek nisam utvrdila da li su novosadske kafane bolje od beogradskih i ko kome može na ovu temu da pozavidi. Čiji tamburaši bolje sviraju i koje devojke bolje pevaju? Beogradska Skadarlija bi možda mogla da se nadmeće sa ulicom Laze Telečkog. Ali to ostaje da uvrdim sledećeg puta.

https://www.instagram.com/p/BNUXBFyA9z4/?taken-by=snovi_u_koferima

Ono što sam takođe ostavila za narednu posetu je obilazak Galerije Matice srpske, spomen-zbirke Pavla Beljanskog, sinagoge i podzemnih vojnih galerija na Petrovaradinu. Možda baš na tim mestima otkrijem na čemu još to Beograd može da pozavidi Novom Sadu.

Za sada znam da bi mu sigurno pozavideo na čistoći, na EXIT-u, na smirenom ritmu života, na laganom hodu Dunavskom ulicom, na autentičnoj opuštenosti salaša i čardi, na blizini Fruške Gore i karlovačkih vinograda. Umalo da zaboravim novosadske štrudle sa makom i šnenokle!

Ne znam na čemu bi Novi Sad mogao da pozavidi Beogradu. Novosađani, šta vi kažete?


Dodatne preporuke:

Putovala sam brzim vozom BG-NS. Vozovi su topli, čisti i udobni, poput evropskih. Cena karte u jednom smeru, u zavisnosti od toga da li je voz brzi, međunarodni ili putnički košta do 500 din, ali ja sam cenu brzog platila 388 din.

Probajte stare dobre novosadske štrudle sa makom ili orasima. Meni je bilo zanimljivo što se prodaju na kilo. Cena je 600din/kg.

Turistička organizacija Novog Sada organizuje besplatne tematske obilaske na koje se možete prijaviti ovde.

Ako želite da istražujete mesta u Srbiji, ili da preporučite strancima, onda pogledajte ovaj sajt

Ako vam je potrebna preporuka za jeftina putovanja po Srbiji, pogledajte ovaj tekst

Podeli ovaj tekst:

Slični tekstovi