Prag (1.deo): šetnja po pukotinama prošlosti

Nisam bila u gradu koji ima više kaldrmisanih ulica od Praga. Možda bi jedino Rim mogao da mu parira. Pred putovanje kupila sam nove čizme, iako sam sebi obećala da na putovanjima neću nositi tek kupljenu obuću. Međutim, ispostavilo se da za putovanje u Prag svako treba da ima, ako ne novu, onda bar izdržljivu obuću. Zašto?

Kad hodate po praškoj kaldrmi, hodate po pukotinama prošlosti. Od osnivanja u IX veku i prvih mostova preko Vltave, zlatnog doba u XIV veku, ratova za reformaciju crkve, Austro-Ugarske i Čehoslovačke, Prag je mnogo trpeo, ali i odolevao. Danas je to turistički grad, i nema trenutka u toku dana kada možete prošetati ulicama, a da se ne sudarate sa fotoaparatima dok pod stopalima osećate različite oblike kamena.

IMG_6627.JPGNije ovo bila moja prva poseta Pragu. Vratila sam mu se nakon dvanaest godina. Lako je vratiti se tamo gde vam očekivanja nisu bila izneverena. Šta sam znala o putovanjima na maturskoj ekskurziji? Bio je to mračan grad u kome se masovni turizam tek budio, a mi smo s nevericom gledali crnce koji su radili na ulazima u restorane. Inostranstvo je bilo drugi svet, a Češka je za mene bila zemlja iz koje je tata nekada davno doneo lepe čaše od kojih smo polovinu bili polomili. 

Pragu sam se radovala kao da ga uopšte ne poznajem. Stigli smo ujutro, u sunčani decembarski dan. Kao i sve turiste u koloni za prašku tvrđavu, Hradčane, dočekala nas je policijska kontrola. Jedan nasmejan i drugi namršten policijac pregledali su nam torbe. Sunce je bilo zubato, a ja sam se razbuđivala nakon noćne vožnje hvatajući prve kadrove. Ali nijednu od tih fotografija neću sačuvati. Prvih nekoliko sati ne treba uzimati ni telefon ni fotoaparat. Treba slušati, gledati i hvatati ritam grada.

https://www.instagram.com/p/BchM-LCAL09/?taken-by=snovi_u_koferima

Prvog dana obišli smo sve glavne znamenitosti od Hradčana do Vaclavskog traga. Sludela me je priča našeg vodiča u panoramskom obilasku jer je Prag zapamtio toliko vladara, da sam brzo izgubila istorijsku nit. U Pragu se istorija lepo očuvala, pa koliko znanja usput naučite, tim bolje. U toj šetnji spremala sam se za naredna tri dana intenzivnog upoznavanja sa gradom. Međutim, čim sam ugledala prvi božićni market, znala sam da će to biti najzanimljiviji deo panorame grada. I da će intenzivne šetnje imati jedan cilj. Kako upoznati cara, a ne pokloniti mu se . Kako upoznati Prag, a ne diviti mu se pre vremena?

Nastavak putopisa možete čitati na ovom linku

Ovo putovanje realzovano je u saradnji sa kompanijom Pulse.

Podeli ovaj tekst:

Slični tekstovi