Najčešće greške u kreativnom pisanju i kako da ih prevaziđeš?

Kreativno pisanje se, kao i svaka druga veština, može naučiti. Da, zaista!

Talenat neosporno pomaže, ali je vežba presudna. I znanje nekih osnovnih pravila koja ti pomažu da se preciznije i slikovitije izraziš.

Verujem da mnogo efikasnije učimo iz grešaka, odnosno na osnovu primera kako ne treba, pa u ovom tekstu prenosim koje su to najčešće greške u  kreativnom pisanju na osnovu iskustva polaznika mojih radionica.

Sledi 5 zlatnih grešaka. odnosno 5 zlatnih pravila!

GREŠKA 1: Naslov i tekst nisu usklađeni

Uvek imaj na umu da su tekst i naslov jedno, odnosno da svaka rečenica tvog teksta treba da bude u službi jedne ideje. Možeš prvo da napišeš radnu verziju naslova, ali takođe ga možeš ostaviti za kraj. Bitno je da naslov nagoveštava ono što će se naći u tekstu i da u njemu daš čitaocu dovoljno dobar razlog da tekst pročita.

Pored toga, zaboravi duge naslove. Izbegavaj ih kad god je to moguće. U naslov treba da stane samo ono neophodno. Evo tri primera, odnosno tri faze nastanka istog naslova:

Pospremite sav nered u sebi iz predhodne godine i sa sređenom dušom uplovite u 2018. (najduža varijanta)

Sa redom u svojoj dusi uplovite u 2018. (kraća varijanta)

Pospremi svoj nered (konačno rešenje)

GREŠKA 2: Nagomilavanje

Kada želiš nešto da istakneš, ponavljaš isto kako bi čitaocu bilo jasnije šta želiš da kažeš. Drugim rečima kažeš isto i tako razvodnjavaš tekst. Nije potrebno da nam na šest načina kažeš da ste bila srećna, tužna, depresivna, uzbuđena… Dovoljno je da odabereš jednu sliku i da nam je prikažeš koristeći što manje reči. Evo primera:

Prošle godine započela sam studije i to je bio veliki korak za mene. Završila sam prvu godinu na fakultetu, pronašla posao preko leta, po prvi put volontirala i odradila prvu praksu.

Šta je ovde višak? Ako je prva godina studija završena, onda su studije neminovno upisane. Ako se toliko toga značajnog desilo prvi put, onda to može da se istakne na drugi način.  Recimo: U prošloj godini napravila  sam velike korake… Pa nabrojati sve iz druge rečenice.

Moja jedanaesta godina i prvo iskustvo sa osuđivanjem koje mi se kao takvo urezalo u pamćenje.

Šta je ovde višak? Drugi deo rečenice. Ako je nešto prvo iskustvo ili bar prvo koje pamtimo, onda je jasno da nam se urezalo u pamćenje.

GREŠKA 3: Komentarisanje sopstvenog teksta

Nećeš ostaviti snažniji utisak na čitaoca ako uperiš prst u svaki važan momenat svog teksta i iskustva. Evo primera:

Što više čitam ovu rečenicu postaje mi jasnije da…

Ova tema mi je jako bitna.

Mada, kada bolje razmislim…

Znam da je ovo hedonistčki sa moje strane.

Pusti tekst da govori, ne moraš da ga komentarišeš, tumačiš, da mu pripisuješ značenja, da razgovaraš sa sobom. Sve ono što kažeš je ono što misliš, osećaš, želiš da nam preneseš. Zato i pišeš tekst, zar ne? Ovi komentari vas neće učiniti ubedljivijim, naprotiv.

GREŠKA 4: Upotreba velikih slova

Ako želiš nešto da naglasiš, nije neophodno da koristiš velika slova. Nepisano je pravilo da u kucanom tekstu velika slova ukazuju na povišen ton, odnosno vikanje. Druga je stvar ako pišeš za društvene mreže, pa ponekad želiš da skreneš pažnju na popust, ključnu reč ponude, i tome slično, ali to nije isto što i kreativno pisanje. Evo primera:

Dugo mi je trebalo da shvatim da je to JEDINI ISPRAVAN PUT.

Ako ne koristiš velika slova, ništa nećeš oduzeti ovoj rečenici. Neka tvoje reči viču, a ti piši kao da ne postoji mogućnost da koristiš velika slova. Tako će slike koje stvaraju biti dovoljno upečatljive. Da bi se to postiglo, treba tragati za najpreciznijim rečima, slikama, porukama.

GREŠKA 5: Upotreba fraza

Izađi iz zone komfora je fraza od koje se naježim. Iskače mi iz džepova. Trpaju je u sve teme, od putovanja do saveta za farbanje kose. Ako želiš da pišeš kreativno, nije poenta da kažeš nešto na način koji je već postao uobičajen. Poenta je da kažeš nešto na samo svoj način, a da preneseš istu poruku. Evo primera:

U potpunosti sam, u drugoj državi, bez znanja njihovog jezika – pravi izazov za mene. To je bio izlazak iz komforne zone.

Fraza je višak. Ako je nešto izazov, onda se podrazumeva da je izlazak iz zone komfora.

Dakle, izbegavaj fraze! Ne zaboravi da postoji bezbroj načina da se kaže ista stvar. Možeš da se igraš frazama pa da kažeš: Iskoči iz zone komfora / Iskorači iz zone komfora / Isplivaj iz zone komfora. I to je bolje nego da na svoj tekst nalepiš frazu, ili još gore, da je staviš u sam naslov. Znam da je lakše ići utabanom stazom pa reći nešto na prepoznatljiv način. Ali, zaboga, gde je tu kreativnost? 🙂

Pravila kreativnog pisanja ima mnogo više, ali ovo je dovoljno za temelje tvoje kuće od reči. Ali pisanje je više od kreativnog procesa. To je traganje za novim prostorijama svog bića, za suštinom iskustva, za oslobađajućim porukama. 

Da li i vi praviš slične greške? I da li se stalno pitaš da li “pogađaš suštinu”? Ako je odgovor potvrdan, onda čim završiš pisanje nekog teksta, podseti se ovih grešaka i saveta koji će ti pomoći da ih izbegneš. Ili još bolje, imaj ih na umu već dok pišeš tekst!

Ako želiš da napraviš korak dalje u veštini kreativnog pisanja, pogledajkako izgledaju moje radionice Kreativno pisanje na internetu. Pisanje nije bauk!

Podeli ovaj tekst:

Slični tekstovi