Knjige koje su obeležile moj put promene

knjige koje su obeležile moj put promene - naslovna

Pitala sam se da li da naslov ovog teksta bude Knjige koje su mi promenile život. Ali tu mi je nešto zaškripalo. Ne menjaju nam život knjige, nego ga menjamo mi. Knjige mogu da nas promene, ako im to dopustimo. Čitajući možemo sebe bolje da upoznamo i da nas ta saznanja ohrabre da otvorimo nova poglavlja života. Onda sam pomislila na Knjige za lični razvoj. Ali mi ni to nije delovalo dovoljno precizno. Ovo su knjige koje su obeležile moj put promene.

U toku studiranja filologije morala sam da pročitam mnogo knjiga koje su bile obavezna literatura, ali pri kraju studija počela sam da tragam za knjigama koje će mi neće dati odgovore na ispitna, nego na lična pitanja.

Od svih njih, postoji nekoliko knjiga u kojima sam podvlačila redove i iznova im se vraćala kada osetim da sam se negde zaglavila. I danas kada su mi potrebni odgovori, otvorim nasumice neku od stranica i kao da porazgovaram sa prijateljem.

Put do jednostavnosti, Milena Jesenska

Dobila sam je na poklon, a onda je postala knjiga koju sam ja najviše puta poklonila!

Smatram je i ženskim manifestom i bontonom i udžbenikom za život. To je zbirka članaka koje je Milena Jesenska, češka intelektualka jevrejskog porekla objavljivala u praškim časopisima. Mnogima je poznata kao najveća ljubav Franca Kafke kojoj je posvetio čuvena pisma objavljena u ovoj knjizi.

Čudesno aktuelna i dalje, nakon skoro stotinu godina od objavljivanja većine tekstova. Čak i kada piše o modi, ženskom ogovaranju, odnosu između žena i muškaraca, umetnosti radovanja, Milena je mudra i pronicljiva, a tako jednostavna i zato joj se iskreno divim.

Postoji i drugi deo ove zbirke članaka: Ostati na nogama u kome možete pronaći još tekstova na slične teme.

Sve što čovek čini zavisi od njegovog unutrašnjeg rada na sebi. Kako izgleda, kako se kreće, kao nosi odeću i kako drži stopala, kako se smeje i kako stiska ruku; sve ističe iz jednog izvora, iz bogatstva i sređenosti unutrašnjeg života.

Ispred nas je jednostavan i širok put. Ostaje nam samo da svoje sposobnosti i lepotu svesno negujemo a svoje loše osobine pustimo da zakržljaju i svoje mane sakrijemo u ćošak, gde neće smetati nikome osim nama samima.

knjige za lični razvoj - laguna izdavačka kuća

Put kojim se ređe ide, Skot Pek

Bestseler iz oblasti popularne psihologije. Kada sam ga pročitala, shvatila sam zašto. Sećam da me je Skot Pek prvi upoznao sa detaljnim pojašnjenjem pojmova odgovornosti, discipline i ljubavi. Bilo je delova koje nisam razumela pri prvom čitanju, ali kad god bih joj se vratila, shvatila bih da mi treba još iskustva na tom putu kojim se ređe ide.

Sadrži mnogo primera iz psihoterapije pa možete da sagledate kako su se ljudi menjali, prevazilazili svoja uverenja i ograničenja, što daje dodatni podstrek da se otisnete na svoj put razvoja koji počinje kroz disciplinu, pažnju i posvećenost sebi i drugome.

Osnovni oblik delovanja ljubavi jeste pažnja. Kada nekoga volimo, poklanjamo mu svu pažnju i posvećujemo se njegovom razvoju. Kada volimo sebe, mi se bavimo sopstvenim razvojem. Kada se bavimo nekim, mi volimo tu osobu. Pažnja zahteva da učinimo napor, da zaboravimo svoje postojeće preokupacije i aktivno usmerimo sovju svest. Pažnja je delo volje i rada protiv inertnosti svoje svesti.

Umeće ljubavi, Erih From

Ovo je knjiga koju sam pročitala najveći broj puta. Vraćam joj se spontano, i uvek podvučem neke druge redove. Erih From bio je sociolog, psiholog, filozof, pa je i ova knjiga spoj različitih aspekata ljubavi. Piše o ljubavi roditelja prema deci, partnerskoj, bratskoj ljubavi, ljubavi prema sebi i bogu. Na momente vam se može činiti kao zaista složeno, ali je odlično štivo za sve koji imaju romantičnu sliku ljubavi, koji maštaju da se bajke i priče iz holivudskih filmova dešavaju na javi.

Umeće ljubavi prema Fromu je spoj discipline, koncentracije i strpljenja, a upravo su te veštine najveći izazov u savremenom svetu. U odnosu ljubavi takođe postoji odgovornost, a ona je odgovor na potrebe drugog ljudskog bića bilo da su one izražene ili neizražene.

U oblasti materijalnog davati znači biti bogat. Nije bogat onaj ko ima mnogo već onak ko daje mnogo. Čovek koji stvara zalihe i stalno se brine da nešto ne izgubi je, psihološki rečeno, siromašan, osiromašen čovek – bez obzira koliko ima. Bogat je svako ko je sposoban da daje. On sebe doživljava kao nekoga ko može nešto od sebe preneti drugima.

https://www.instagram.com/p/BiDEu1IARd9/?taken-by=snovi_u_koferima

Ovim knjigama dodala još dve koje su mi u određenom trenutku dale objašnjena i smernice za kojima sam tragala: Kako preživeti svoju porodicu (Džon Kliz i Robin Skiner) – duhovita knjiga iz psihoterapeutske prakse koja kroz dijaloge prikazuje sve porodične faktore i faze razvoja koji utiču na razvoj ličnosti.

Druga je  Ja sam ok, ti si ok (Tomas A. Haris) koja je svrstana na listu od 50 ključnih psiholoških knjiga svih vremena. Zasnovana je na transakcionoj analizi, ali ne dajte da vas ovaj termin uplaši. Ovo je knjiga koja vam objašnjava ponašanje odraslih kroz tri ključna stanja svesti: roditelj, dete i odrasli, a onda iz te perspektive nudi praktična rešenja, odnosno razrešenja dijaloga koje stalno slušamo u svojoj glavi.

Sigurno će biti još knjiga koje će mi postati značajne, ali ove su obeležile moje dvadesete, godine kada se tražimo, postavljamo pitanja i nestrpljivo tragamo za odgovorima. Nijedna ne dođe do nas slučajno i nijedna nas ne menja ukoliko nismo spremni za promenu.

Verujem da bez umeća ljubavi nema puta do jednostavnosti, a to je put kojim se ređe ide. I da nam knjige mogu pomoći na tom putu koji se nikad ne završava. 

Da li ste vi čitali neku od ovih knjiga? Da li i vi čitate knjige za lični razvoj?

U drugim tekstovima dala sam preporuke za knjige o putovanjima, knjige o Beogradu , a pisala sam i o tome kako je izgledao moj put do prvog prevoda knjige.

Fotografije: Umetničko ćoše

Podeli ovaj tekst:

Slični tekstovi