Zanimljivosti o Španiji koje niste znali

zanimljivosti o spaniji koje niste znali_arapi u spaniji

Već nekoliko godina uvek odgovaram na ista pitanja o Španiji, objašnjavam da Španija nije samo flamenko, korida, paelja i tortilja i da je mnogo raznolika zemlja u svakom pogledu. Zato sam odlučila da vam u ovom tekstu prenesem zanimljivosti o Španiji koje niste znali. Stavite stereotipe po strani jer vas vodim na autentično špansko putovanje. Saznaćete ponešto o španskoj istoriji, gastronomiji, državnom uređenju, jezičkoj raznolikosti i svakodnevnom životu…

¡Vamos!

ŠPANIJA IMA ČETIRI ZVANIČNA JEZIKA

Zvanični jezici u Španiji su kastiljanski, katalonski, galisijski i baskijski. Kastiljanski je jezik koji je nastao u centralnim pokrajinama današnje Španije, ali je vremenom naziv španski postao dominantan u upotrebi na globalnom nivou. Katalonski se govori u Kataloniji, istočinim obalama i na Balearskim ostrvima, dok se varijanta katalonskog govori u Autonomnoj pokrajini Valensiji. Galisijski je jezik pokrajine Galisije. Baskijski ili euskera govori se u Baskiji, na samom severu Španije, i to je jezik koji se u potpunosti razlikuje od drugih zvaničnih jezika. Ostali vode poreklo od latinskog i međusobno su razumljivi.

zanimljivosti o spaniji koje niste znali_zvanicni jezici u spaniji

ŠPANIJI PRIPADAJU DVA GRADA NA SEVERU AFRIKE

Dva grada na severu Afrike, Seuta i Melilja (Ceuta y Melilla) pripadaju Španiji, a zapravo se nalaze na teritoriji Maroka. Ovi gradovi osvojeni su u XVII i XVI veku. Čak i u toku španskog protektorata nad Marokom (1912-1958), zadržala su svoju autonomiju. Motivi za osvajanje bili su širenje španskog strateškog uticaja oko Gibraltara i obezbeđivanje morskih puteva zbog pirata.

Ali to nije sve što treba da znate o teritoriji i državnom uređenju Španije. Španiji van kontinentalnog dela pripadaju i Balearska i Kanarska ostrva. Pored toga, Španija je parlamentarna kraljevina koju čini čak 17 autonomnih pokrajina. U istoriji Španije dva puta je proglašena republika. Prvi put krajem XIX veka i drugi put u periodu od 1931. do 1936. što je dovelo do građanskog rata između republikanaca i monarhista.

 

zanimljivosti o spaniji koje niste znali_spanski građanski rat

ŠPANIJA NIJE UČESTVOVALA U SVETSKIM RATOVIMA, ALI JE IMALA TROGODIŠNJI GRAĐANSKI RAT

Španski građanski rat trajao je od 1936. do 1939. godine i vođen je između pristalica republike i nacionalista koji su želeli da Španija ostane kraljevina. Prema nekim izvorima, u ovom sukobu život je izgubilo preko pola miliona ljudi, oko 200 000 je naputilo zemlju ili u toku rata ili nakon rata zbog dikatature generala Franka koja je trajala skoro 40 godina, tačnije do 1975. godine. Za kralja je tada proglašen Huan Karlos Burbonski. Prvi demokratski ustav donesen je 1978. godine i vraćena je monarhija.

ŠPANIJA JE ZEMLJA SA NAJVEĆIM BROJEM BAROVA NA SVETU

Jedna od zanimljivosti o Španiji koja će vas posebno iznenaditi. Aktuelne statistike kažu da je u Španiji postoji jedan bar na 175 stanovnika. Iako je zbog ekonomske krize oko 2010. godine veliki broj barova zatvoren, posebno u manjima mestima i selima, Španija je i dalje apsolutni svetski lider. Ima više barova nego SAD! Najviše ih je u Madridu, Barseloni, Valensiji, odnosno u turističkim zonama.

Barovi u Španiji su deo svakodnevne kulture jer su to mesta na kojima se pije jutarnja kafa, čitaju novine, gledaju utakmice, jedu tapasi, pije pivo. Ako ste gledali seriju “Porodica Serano” onda ste mogli da vidite jedan tipičan španski bar (što bi se u Španiji reklo: “bar de toda la vida”) u kome se okupljaju sve generacije, ujutru pije kafa uz kroasan, a uveče pivo uz tapase, čitaju novine, gledaju utakmice…

zanimljivosti o spaniji koje niste znali_barovi u spaniji

Barovi su deo španske kulture, svakodnevice, mesta za druženje, upoznavanje i spontani provod. Ako želite da odete u pravi španski bar, proverite da li služe stariji konobari, čuje li se emisija sa radija, ima li papirića na podu i da li su pored vrata aparati sa cigaretama i fliperi. Ako jeste, znajte da ste naišli na “bar de toda la vida”.

U ŠPANIJI SE SKORO NIKADA NE PERSIRA

Čak i ljudima koji za vas predstavljaju autoritet možete se obraćati sa ti. Za mene je bilo čudno da se profesorima na masteru u Madridu obraćam sa ti, ali to se u Španiji podrazumeva. Persira se veoma starim osobama, ili ljudima sa kojima želite da zadržite distancu. Preporučujem vam da uvek pitate osobu sa kojom komunicirate da li da persirate, iako će se Španci i Španjolke uglavnom nasmejati i reći “de ninguna manera”.

Kada se sa nekim upoznajete u neformalnim okolnostima, dva puta se ljubite i isto tako kada se pozdravljate pri dolasku ili odlasku. Ovo važi za pozdrave između žena i žena i muškaraca, dok se muškarci uglavnom potapšu po leđima, a samo bliski prijatelji ili rođaci se ljube pri pozdravu. U profesionalnim okolnostima, možete se rukovati.

ŠPANIJOM SU VLADALI ARAPI SKORO OSAM VEKOVA

Arapi su vladali većim delom današnjih španskih teritorija od 711. do 1492. godine. Taj period ostavio je veliki trag na jezik, kulturu, arhitekturu i mnoge druge elemente života. Savremeni španski jezik ima oko 4000 arapskih reči! Veoma često ćete ih prepoznati po tome što počinju na al. Evo nekih primera: almohada – jastuk, aceituna – maslina, alfombra – tepih, albañil – zidar, algodón – pamuk, alcohol  – alkohol…). To su uglavnom reči koje se odnose na svakodnevni život, pokućstvo, hranu, zanimanja. Čak i uzvik ojalá (daj Bože) potiče iz arapskog.

zanimljivosti o spaniji koje niste znali_granada

Prisustvo muslimanskog sveta bilo je najdugotrajnije u Andaluziji, čije ime takođe potiče od arapskih reči Al Andalus. Ovim terminom označavao se južni deo poluostrva,sve do Madrida koji je tada bio “obično lovište okruženo šumama punim divljači”. Centri arapske moći bili su gradovi u kojima je cvetala trgovina, raskošni vinogradi, pijace, radnje, kupatila. Kordoba, Sevilja, Saragosa, Granada, Alhesiras, Kadis, samo su neki od trgovačkih i kulturnih centara tog vremena.

TOLEDO JE STARA PRESTONICA ŠPANIJE

Grad koji se nalazi na oko 70 kilometara od Madrida u srednjem veku bio je prestonica vizigotske Španije, a kasnije jedan od najvećih kulturnih centara arapske Španije. U njemu su živele tri kulture i religije: hrišćanska (katolička), muslimanska (arapska) i Jevrejska. Posebno je bila značajna prevodilačka škola u kojoj su na tri jezika prevođena najveća dela nauke, umetnosti, istorije, politike. Toledo je bio najznačajniji španski grad sve dok kralj Filip II nije odlučio da 1560. godine premesti prestonicu u Madrid, odnosno podigne sasvim novi grad.

zanimljivosti o spaniji koje niste znali_toledo

Grad je veoma dobro očuvan i u njemu nema modernih zgrada. Ukoliko planirate putovanje u Madrid, obavezno izdvojte jedan dan za izlet do Toleda. Pogledajte ovaj video vodič za Toledo u kome ćete saznati najvažnije o gradu.

ŠPANIJA JE U GASTRONOMSKOM SMISLU VEOMA RAZNOVRSNA ZEMLJA

Za Španiju se vezuje nekoliko jela: uglavnom paelja, tortilja, i ćurosi sa čokoladom kao dezert, ali španska gastronomija je mnogo raznovrsnija. U svakom delu zemlje postoje specifična jela zbog klime, podneblja, vrste povrća koje se uzgajaju, geografskom položaju u odnosu na more. Ono što je zajedničko svim delovima zemlje jeste upotreba maslinovog ulja.

zanimljivosti o spaniji koje niste znali_tipicna spanska jela

Tipična jela iz Španije koja morate probati potiču iz raznih delova zemlje, ali se danas mogu probati u svakom velikom gradu.

Paelja (paella) sadrži pirinač, povrće i morske plodove ili piletinu i neizostavni začin koji joj daje žutu boju, šafran. Potiče iz Valensije, i pravo je primorsko jelo, ali je danas jede u celoj zemlji.

Tortilja od krompira (tortilla de patatas) služi se cela ili u malim komadima uz piće (tapas) u barovima.

Gaspaćo (gazpacho) je hladna supa od paradajza, drugog povrća, crnog i belog luka i potiče iz Andaluzije jer je zbog dugih i vrelih leta odlična za rashlađivanje.

Eskalivada (escalivada) je jelo od grilovanog povrća koje se leti služi hladno. Kombinuju se paradajz, paprika, crni luk, plavi patlidžan, a služi se na tostu ili sa ribom sardelom.

U Madridu se jede madridski paprilkaš od povrća i mesa (cocido madrileño).

U Barseloni se najšešće doručkuje prepečen hleb namazan mlevenim paradajzom i preliven maslinovim uljem (pan con tomate).

Najtipičnija poslastica su ćurosi sa čokoladom, koji najviše podsećaju na naše uštipke. Najviše se jedu u zimskom periodu u centralnim delovima Španije, i to u vreme doručka ili ručka.

zanimljivosti o spaniji koje niste znali_barselona

Dolazimo do kraja zanimljivosti o Španiji koje sam vam pripremila ovoga puta. Nadam se da ste bolje upoznali ovu zemlju i da ste se bolje pripremili za naredno putovanje. Ali ovo nije jedini tekst u kome sam pisala o Španiji, njenim gradovima i kulturi.

Tekstovi u kojima možete saznati još zanimljivosti o Španiji

Ako želite da saznate više o Španiji, preporučuje vam Rečnik zaljubljenika u Španiju Mišela de Kastilja.

Koju od ovih stvari niste znali i koja vas je najviše iznenadila? Imate li predlog za temu nekog narednog teksta o Španiji?

Podeli ovaj tekst:

Slični tekstovi