Pisanje za blog i instagram: 5 najvažnijih pitanja za početnike

pisanje za blog i instagram

Razmišljaš da li da počneš da pišeš? Koju platformu da odabereš? Kako da konačno skupiš hrabrost pa da podeliš one tekstove iz beležnica ili iz foldera, da li da se usudiš da “pametuješ” po mrežama…

Ako ti se slične misli vrzmaju po glavi, onda treba da pročitaš ovaj tekst do kraja jer ću ti pomoći da rešiš najveće dileme se vezuju za pisanje za blog i instagram.

Pitanje svrhe: pisanje kao hobi ili nešto više?

Sasvim je u redu da ti pisanje bude način da se opustiš, zabaviš, ili da se središ misli. Da li želiš da preneseš drugima svoje iskustvo i znanje? Možda želiš da inspirišeš druge?

Nije strašno ako ne znaš čemu tvoje pisanje i objavljivanje. Sasvim je ok ako nemaš jasno definisanu svrhu pisanja. Svaki razlog je dobar jer je samo tvoj. Možda ćeš svoje zašto otkriti pišući neki naredni tekst. Do svrhe i cilja možeš doći postepeno, kroz iskustvo.

Pisanje za blog i instagram može da bude način da preneseš ljudima svoje iskustvo, znanje, ekspertizu i im pomogneš da reše svoje probleme i dileme. Sav sadržaj koji objavljuješ može da bude tvoj portfolio, ili digitalni poslovni prostor u kome ćeš predstaviti i prodavati svoje usluge. Blog ti je dodatna preporuka za posao ako konkurišeš za poziciju gde su potrebne veštine pisanja, osnove marketinga i kopirajtinga.

U svakom slučaju, pisanje za blog/instagram je putovanje koje donosi povezivanje sa ljudima, upoznavanje, iskustva o kojima možda sada ne razmišljaš.

Ne analiziraj, samo kreni! Ako imaš potrebu da deliš ono što pišeš, to je jedini pravi razlog da to i učiniš!

Pitanje platforme: blog ili društvene mreže?

Blog i društvene mreže danas idu u paru. Kojom god temom da se baviš, društvene mreže su najbolji kanali za komunikaciju sa publikom, dok na blog odlaze ljudi kada im se učini dovoljno zanimljivo ono što delite da društvenim mrežama pa požele da odvoje više vremena za tvoje tekstove. Ako osvojiš publiku blogom, smatraj da ste ih zauvek kupila, i da ste stekla njihovo poverenje.

Ko god želi da njegov blog napreduje u pogledu čitanosti, mora da bude aktivan na društvenim mrežama, prvenstveno na instagramu. Sa druge strane, ko god želi da bude vidljiviji u Google pretrazi, mora da ima svoj sajt, odnosno blog.

Dajem ti primere devojaka koje poznajem više godinana i koje su bile na mojoj radionici Kreativno pisanje na internetu, kao na radionici na pijaci.

Jovane Kvržić, autorka bloga o putovanjima Jovanin život u koferu počela je na instagramu objavljujući samo fotografije sa putovanja. Vremenom je njen profil imao sve veću vidljivost, ali kada je počela da piše, njen instagram je stekao dodatnu popularnost. Upravo tada, ona odlučuje da napravi korak dalje i pokrene blog kako bi kroz njega stekla dodatni kredibilitet, vidljivost i publiku.

Leana Tajkov je od bloga o putovanjima na engleskom i srpskom Trips and Chucks došla do ličnog bloga pod svojim imenom na kome deli savete za pisanje na engleskom i koji joj služi prvenstveno za promociju konsultantskih usluga.

Dakle, nijedna od njih nije znala gde će ih pisanje odvesti, niti u pogledu teme, niti u pogledu platforme. Dakle, ali počneš na instagramu, u jednom momentu možeš pokrenuti blog i obrnuto.

Pitanje teme: kako da pišem o nečemu o čemu svi pišu?

Toliko je blogova na istu temu! Kome treba još jedan putopis iz Grčke, preporuke knjiga ili saveti za bolju organizaciju vremena?

Znam da je pitanje teme veoma važno, i da pokreće mnogo nesigurnosti, pa se pitaš kako da se ne ponavljaš, ali…

Prva stvar koju treba da imaš na umu jeste da postoji bezbroj načina da se piše o istoj temi! Ne postoje dva ista bloga o putovanjima, ličnom razvoju, roditeljstvu. Smisao pisanja bloga i instagrama jeste da pojedinac predstavi svoju verziju ili interpetaciju stvarnosti kroz tekstove, fotografije, odabir tema i slično.

Pitanje kredibiliteta: ko sam ja da delim svoje znanje i iskustvo?

Ako se i dalje pitaš o čemu da pišeš, onda razmišljaj u ovom pravcu.

Svako od nas ima jedinstvenu kombinaciju znanja, veština i talenata i tu je naš najveći potencijal, kako i za blog i sadržaj koji možemo predstaviti putem društvenih mreža. Dakle, ta kombinacija je ono što okuplja tvoju publiku, ali istovremeno je tvoj lični pečat.

Neki blogovi su riznice znanja iz određenih oblasti jer sadrže mnogo saveta, preporuka, analiza, iskustava. Recimo, kod nekih travel blogera jednostavno morate svratiti ukoliko želite pouzdane smernice za određenu destinaciju. Kod nekih svraćate za recepte ili za lekcije iz marketinga. Dakle, znanje i iskustvo su uvek traženi.

Sa druge strane, emotivne lične priče su uvek aktuelne. Zašto? Zato što nam je potrebno da se poistovetimo sa nekim, da shvatimo da se slično osećamo, da nismo sami u svojim dilemama. Dakle, emotivno postaje korisno!

Pitanje publike: kome treba ovo što ja pišem?

Koliko god da ti se čini da je tvoja tema suviše uska, ili nemaš poverenja u svoj pristup, budi sigurna da svaki blog ima svoju publiku.

Imala sam konsultacije sa devojkom koja piše blog na engleskom o modi gotik subkulture za sajt na kome će se prodavati dizajnirani komadi tog stila. Zamisli tek tu temu! Naravno da ona nema široku publiku, ali je ta publika verna upravo zato što takvih sajtova i blogova ima vrlo malo. Ako unapred znaš šta tačno želiš da preneseš, i ko je vaša publika, brže ćeš postati prepoznatljiva za određenu nišu.

Recimo, ako želiš da pišeš o planinarenju i postaneš autoritet iz te oblasti, onda ćete tražiti čitaoci kojima su potrebni saveti i iskustva baš za tu vrstu putovanja. Pogledaj blog Aleksandre Jovičić koja piše blog Aleks putuje i deli svoja iskustva sa planinarenja po Srbiji. Ako si zaljubljena u Italiju (kao ja u Španiju) onda će tvoji tekstovi o Italiji postati autoritet u onlajn svetu.

Ako su ti potrebni dodatni saveti za pisanje, onda ti predlažem da pratiš serijal mojih objava na instagramu #30lekcijaopisanju.

Takođe ti preporučujem da pročitaš lično iskustvo Dijane Kocić koja je promenila svoja uverenja o pisanju i pokrenula veoma uspešan i inspirativan blog:

Ako ti je potrebna dodatna pomoć ili podrška, uvek mi možeš pisati na snoviukoferima@gmail.com, možeš se prijaviti za narednu radionicu Kreativno pisanje na internetu, ili na konsultacije, kako bih ti pomogla da što pre počneš da pišeš.

Podeli ovaj tekst:

Slični tekstovi