Pod madridskim suncem

Sunčani dani stižu u špansku prestonicu brže nego u bilo koju drugu u Evropi, a sa njima se menja i panorama centralnog trga Puerta del Sol koji se pretvara u autentični urbani cirkus

U Madrid će vas odvesti želja da vidite fontanu Sibeles (La Fuente de Cibeles), provedete nedeljno popodne u parku Retiro (Parque del Buen Retiro), prošetate7ece0a5d0b88c65687344b93b86fb6be stogodišnjom ulicom Gran Vija (Gran Vía), posmatrate zalazak sunca kraj egipatskog hrama Debod (Templo de Debod), vidite Servantesa kako sedi na Trgu Španije (Plaza de España), ali to nije ono zbog čega ćete se Madridu vratiti. Protagonisti ove metropole su ulice i trgovi na kojima će vas u prolećnim i letnjim mesecima dočekati karnevalska atmosfera i osećaj da sunce sija i noću jer vreva nikada ne prestaje.

Glavni gradski trg, Vrata sunca (Puerta del Sol) mesto je gde madridsko sunce najjače sija i gde grad pulsira punom snagom. U svakom kutku po neka znamenitost: Glavna pošta (Casa de Correos), danas predsedništvo madridske autonomne pokrajine, statua medveda (La estatua del Oso y el Madroño), zaštitni znak grada koji je za Madriđane tradicionalno mesto sastanaka, Nulti kilometar (Kilómetro Cero), tačka iz koje polaze svi putevi Španije, konjanička statua Karlosa III (Estatua ecuestre de Carlos III), najmodernija stanica metroa i lake gradske železnice… Ovde, na „vratima sunca“, stvarana je istorija Madrida i Španije, svakodnevica Madriđana i autentičan ambijent grada.

Ovaj trg je i pozornica na otvorenom, stecište opsenara, muzičara, klovnova, svih onih koji se nadmeću zawww.pinterest.com pažnju prolaznika, trudeći se da im izmame poneki euro. Neki im udele samo osmeh i nekoliko trenutaka pažnje, a neki zastanu da pogledaju tačku pa zaborave kuda su se uputili. Ispred najpoznatije pekare-poslastičarnice u gradu, čuvene Maljorkine (La Mallorquina) pod suncobranima sede preplanule prodavačice listića za loto, starije žene dubokih glasova koje dobacuju prolaznicima i nude im instant sreću. U kasno popodne centralni deo trga zauzimaju marijači koji su najveća atrakcija, kako zbog muzike, tako i zbog kostima i atraktivnih sombrera. Kada prestane muzika, zazveckaju novci jer gotovo da nema turiste koji se ne bi raznežio na zvuk meksičkog melosa.

Na ovom trgu susreću se kontrasti, sjaj prodavnica luksuzne robe i suvenira i prizor sakatih prosjaka koji se trude da nadjačaju buku ulica moleći za milostinju. Uglavnom im turisti, naviknuti da troše u nepoznatom gradu, u prolazu bacaju sitan novac i nastavljaju razgledanje grada i kupovinu.

5c5d4658cb0a30cb3a672952f0016af6U ovo grotlo buke i zabave ulivaju se brojne ulice u kojima se nalaze male oaze ulične umetnosti. Jedna mlada balerina stidljivih pokreta odabrala je mesto ispred knjižare u ulici Presijados (calle Preciados). Sa druge strane ove ulice, ispred robne kuće Korte ingles (El Corte Inglés) nekoliko dečaka izvodi vratolomije sa fudbalskom loptom. Izlaze pred publiku jedan po jedan, ohrabrujući jedan drugog kao fudbaleri pred odlučujući meč, i tako kupuju simpatije dece i starijih. U ulici Arenal (calle Arrenal) ispred crkve svetog Hinesa (Iglesia de San Ginés) svirači u frakovima izvode prepoznatljive melodije klasične muzike. Malo dalje niz ulicu, gotovo ispred Kraljevskog pozorišta (Teatro Real), nastup grupe mladih igrača brejk densa. Prolaznici poređani u krug pljeskaju u ritmu muzike, prate ih pogledima i pokretima. Tačke se smenjuju, dok jedan od igrača ne prošeta kroz publiku sa plastičnom kantom u ruci, koja mu je do malo pre služila kao prateći instrument za davanje ritma.

Na svakom ćošku po neki mali spektakl. Iz ulice u ulicu smenjuju se izvođači i radoznali pogledi slučajnih prolaznika i putnika namernika. Svi oni učestvuju u ovoj fjesti na otvorenom pod madridskim suncem.

 Sva prava zadržana © Snovi u koferima

Podeli ovaj tekst:

Slični tekstovi