Kako preživeti povratak sa letovanja?

Leto i sezona godišnjih odmora donose nezaboravna putovanja, ail i velike promene raspoloženja. Svi uživamo u spremanju za letovanje, ali niko se ne raduje povratku. Pored toga, svaki povratak sa letovanja obično traje malo duže nego samo raspakivanje kofera. Posmatrajući putnike i putnice, uočila sam jedan univerzalni fenomen: sindrom povratka sa letovanja.

Sigurno već prepoznajete o čemu se radi.

Najkraće rečeno, o jednom blažem obliku kratkotrajne depresije. Nastupa već po prelasku granice, čim naiđete na prvu udarnu rupu na srpskim putevima.

e5ce8373f1e3d904eb0dd2a4828f28e9Pročitajte sledeće indikatore i proverite da li ste i vi ovog leta patili do ovog sindroma.

-Oklevate da po dolasku kući raspakujete kofere i operete stvari, da biste i dalje uživali u pomešanim mirisima peska, morske soli i kreme za sunčanje.

-Odlažete bacanje kreme za sunčanje, jer dokle god to ne uradite, leto i dalje traje.

  • Blago ste utučeni i negativni prema uobičajenim obavezama i poznatom načinu života, a razvedrite se pri samoj pomisli na plažu i sunce.

Idealizujete mesto i zemlju u kojoj ste letovali (“Grčka ima najukusniju hranu i najzdraviju klimu: sunce, plaže i vedro nebo”).

  • Čim dođete do interneta postavite letnji selfi na fejsbuk profil, a prijatelje i ne-prijatelje redovno bombardujete fotkama svake kafe koju ste popili i tanjira koji ste polizali.
  • Prvih nekoliko dana po povratku sve vam deluje sumornije nego ranije: država, posao, i sve one obaveze kojima se morate vratiti.
  • Na svakih par sati gledate fotke i prisećate se nekih momenata za koje ste znali da će vam nedostajati.
  • Svima prepričavate šta ste novo probali, pili, videli, kupili, čak i onima koji vas ne pitaju.

-Na plaži ste se beskonačno puta slikali u istoj pozi i onda se kod kuće divite svojoj letnjoj figuri.

Prepoznajete sebe u većini navedenih situacija? Znači da definitivno patite od sindroma povratka sa letovanja.

Ne brinite. Niste jedini.

tumblr_mqi7dtkfpv1scu1fno1_500

A šta biste mogli da uradite da biste ga ublažili? Imajte na umu da je izmeštanje iz svakodnevice neprocenjivo za telo i dušu, ali da ste odlaskom na letovanje postigli višestruku korist za sebe (i štetu za džep!).

Po povratku što pre počnite da radite ono što vam prija i kada niste na odmoru. Ne morate da budete daleko da biste uživali! Bilo da traje dva dana ili dve nedelje, ovaj sindrom povratka je prirodan koliko i euforija zbog polaska na putovanje. Nije ni čudo što se tako često pojavljuje jer je divno biti turista, trošiti na uživanje i sitnice, daleko od briga, pritiska i svih stvari koje donosi svakodnevica. Uostalom, niko se letovanju ne raduje zbog povratka, nego zbog polaska! 😉

Kako vi prevazilazite ovaj sindrom? Podelite sa nama svoja iskustva. 🙂
Podeli ovaj tekst:

Slični tekstovi