Muzika na kilometar

Kakva je veza imeđu muzike i putovanja?
Svako putovanje ima svoj soundtrack. Bilo da sami birate plej listu za dug put kolima, idete na koncert ili festival, muzika je uvek nevidljivi saputnik. Koliko vam se puta desilo da vas neka pesma podseti na bar u koji ste zalutali, plažu gde ste naivno izgoreli, miris jutarnje kafe ili ponoćno vino na glavnom trgu…? Neke pesme se nehotice „zalepe“ za putovanje i postanu bolji podsetnici od fotografija i suvenira, dok druge slušamo baš zato što govore o putničkim pričama.

3d644d68159287456d5d57df3a719f36Moja putnička lista postala je mešavina doživljenih i nedosanjanih putovanja. Na njoj bi se obavezno našlli neki klasici. Pogađate: Passenger Bilija Ajdola jer ima energiju za nove početke, Afrika grupe Toto, jer ima setu dalekih zemalja, Englishman in New York, jer se stranac poznaje po manirima, a ne samo po akcentu, Time to say goodbye, jer ima rastanaka koji se ne zaboravljaju, Riders on the Storm jer su jahači kroz maglu najbolja pratnja na kišnim drumovima, Stingova Zlatna polja jer me podseća na jednu letnju iluziju koja mi je dugo stvarala nemir u srcu… Mogla bih da dodam i pesmu Travelling na koji sam “sasvim slučajno” naišla, kanadskog indi rok benda Paper lions baš zbog toga što su “slučajni” događaji na putu i “slučajna” poznanstva začin svakog putovanja.

Međutim, postoji jedna pesma u koju je stala cela teorija putovanja! To je La vuelta al mundo (Put oko sveta) portorikanskog benda Calle 13. Ona daje odgovore na najvažnija putnička pitanja!

– Zašto putujemo? Da pobegnemo od svakodnevice.

– Šta nam je potrebno za putovanje? Više hrabrosti nego novca.

– Sa kim da putujemo? Sa osobom koju volimo.

– Kada? Pravo vreme je sada.

Čak iako ne razumete stihove, spot će vam dovoljno reći. Uživajte i podelite sa nama svoje utiske. 🙂

Koju pesmu vi uvek imate u koferu? Koliko kilometara trošite na muziku, a koliko pesama na kilometar? 🙂

Sva prava zadržana © Snovi u koferima

Podeli ovaj tekst:

Slični tekstovi