9 madridskih lokala za pamćenje

Vodim vas na još jedno putovanje u Madrid!

„U Madridu niko ne ide u krevet dok ne ubije noć“, rekao je Ernest Hemingvej, jedan od najvećih zaljubljenika u špansku prestonicu. Pitate se zašto? Gotovo svaki od centralnih kvartova Madrida prepoznatljiv je po specifičnoj zabavi i mestima za izlazak. Ne kaže se bez razloga da noć u Madridu traje duže nego u drugim gradovima. Bilo da želite da večerate, zamezite tapase ili proćaskate sa društvom uz pivo, đuskate ili slušate kvalitetnu svirku, lako ćete naći pravo mesto. U ovom tekstu predstavljam vam čuvena madridska mesta. Na listi su se našli najrazličitji lokali, a redosled nije slučajan. Počnimo od onih gde se možete doručkovati do onog gde možete osvanuti.

Mallorquina: (Calle Mayor 2) Najstarija pekara-kafeterija-poslastičarnica u gradu. Na istom mestu nalazi se još od 1894. godine, okrenuta trgu Puerta del Sol, na samom početku ulice Major (Calle Mayor). U prizemlju ćete naručiti kafu ili čekati u redu za slano ili slatko pecivo, a ukoliko želite da sednete uslužiće vas na spratu. Ovde madridske bake vole da popiju kafu, porodice da odmore od šetnje, a deca da kupe slatkiše. Između ostalog, Maljorkina je prepoznatljiva i po tome što se ispred nje godinama prodaju listići za loto.

IMG_6020

100 Montaditos je lanac restorana brze hrane. Pravi španski brend. Montaditosi su sendvičići koje prave na stotinu načina, od najrazličitijih sastojaka. Ovi restorani su specifični po načinu naručivanja: zapišete svoju porudžbinu na listu blokčića koji se nalaze na svakom stolu, predate je, platite i sačekate da vas prozovu. Upravo je ovo povod za zbijanje šala pa ćete čuti i kada nekoga prozivaju sa “Tišina, molim vas”, “Aplauz, molim vas”… Ali ovde tišine nema nikad, ali je atmosfera dostojna aplauza.

m3

El Tigre (Calle Hortaleza) – tipični madridski tapas-bar u kvartu Ćueka (Chueca). Piće se služi za šankom, a uz njega besplatno dobijaju tapasi: kroketi, krompirići, pržene kobasice, lignje… Ovde ćete zateći i lokalce i turiste svake večeri, ali pravi razlog nisu niske cene nego autentični madridski ambijent. Nemojte da se iznenadite kada vidite da se papirići bacaju na pod! To je sasim normalno u većini sličnih barova u kvartovima La Latina i Uertas.

el-tigre-madrid

Nemojte da vas zavara naziv. Muzej šunke ili Museo del jamón liči na izložbeni prostor za mesne đakonije, ali je mnogo više od toga. U svakom od ovih lokala obešene su komadine šunke kao u najbolje opremljenoj mesari, pored su šankovi za kojima se služe piće i tapasi, a nejveći deo predstavlja sam restoran. Ima ih na više lokacija, ali zbog preporučujem vam onaj u ulici Major.

Foto0051

Džez Kafe Central, (Plaza del Ángel 10) jedno od kultnih madridskih barova. Skoro u epicentru još jedne zone dobrog provoda, ulice Uertas (calle Huertas), a nalazi se na Trgu Anđela (Plaza del Ángel). Postoji već preko trideset godina, a na njegovom podijumu nastupale su najveće svetske džez zvezde pa se našao na listi 100 najboljih mesta za slušanje džeza na svetu.

cafe-central-madrid3

Kao i u svakom gradu, pijace su mesta na kojima možete prepoznate mnogo lokalnih specifičnosti. Pored neizostavnog bulvjaka El Rastra koji radi samo nedeljom na ulicama kvarta La Latina, i Pijace svetog Migela, nedavno je  u kvartu Ćueka otvorena Pijaca Svetog Antona Mercado de San Anton (Calle Augusto Figueroa 24) U prizemlju je supermarket, na prvom spratu najmodernije tezge sa sirevima, šunkama i morskim plodovima, na drugom kafići, a na poslednjem otvoren je bar sa pogledom na ceo kvart. Kao što vidite, u Madridu reč pijaca dobija malo drugačije značenje.

original_mercado-de-san-anton-fruteria

U srcu kvarta Malasanja nalazi se Mlečni put ili Via lactea (Calle de Velarde 18) Jedno od najpopularnijih barova osamdesetih, a danas jedno od najpoznatijih hipsterskih mesta. Enterijer je ostao isti još od otvaranja: posteri, svetla u raznim bojama, sto za bilijar i separei oko njega, dok je na spratu prostanije i udobije za đuskanje. Pedro Almodovar je ovde počeo svirao na svojim bendom pre nego što se okrenuo režiji, kao i svi španski rok bendovi osamdesetih. Muzički repertoar je iz 60ih, 70ih i 80ih… Naručite pivo za barom i onda sedite u neki od ćoškova, cupkajte u ritmu muzike (jer ovde nema onog pravog igranja) ili igrajte bilijar.

via lactea

Samo ako budete strpljivi da sačekate bar pola sata u redu pred ulazom petkom i subotom uputite se u Wurlitzer (Tres cruces 12) još jedan od legendarnih rok barova. Za korak alternativniji od “Mlečnog puta”, bar gde nema sedenja, osim za šankom, mada ćete delovati čudno kada oko 3 posle ponoći atmosfera dostigne vrhunac jer se u takozvani Wurli ide sa veeeelikom željom za đuskanjem.

wurlitzer-616x467

Teatro Capital, (Calle de Atocha 125) diskoteka na sedam spratova. Pravo mesto za Erazmus žurke i đuskanje do zore uz najpopulatnije ritmove. Na svakom spratu sluša se druga vrsta muzike, a u jednoj prostoriji imate i karaoke. Ulaz je uvek oko 15 eura i ako uđete pre ponoći imaćete i jedno piće (na španskom kopa), što znači da možete uzeti flašicu soka i neko alkoholno piće: votku, džin, viski…

10_Fresh Megatron_Teatro KAPITAL

Naravno da ovo ne mora biti kraj liste. Ako odete u Madrid, videćete da je teško opredeliti se za samo 9 mesta koje treba posetiti. Ako ništa drugo, prošetajte kvartovima La Latina, Ćueka, Malasanja, Uertas i usput se opredelite za mesto koje vam se učini zanimljivim. Ne možete pogrešiti! 😉
Madridske turističke znamenitosti upoznajte u tekstu: Šetnja ulicom koja nikad ne spava , a da saznate 15 madridskih zanimljivosti, kliknite ovde.
Podeli ovaj tekst:

Slični tekstovi