Knjige o putovanjima koje me iznova inspirišu

knjige o putovanjima snežana radojičić naslovna

Ovim započinjem seriju postova u kojima ću vam preporučivati knjige o putovanjima ili knjige svetskih putnika koje otvaraju nove horizonte, i sa kojima uvek možete da putujete. Odabrala sam i kratke odlomke kako bih vam predstavila neke od momenata koji su na mene ostavili snažan utisak. Nadam se da će vam moj izbor pomoći da napravite svoju putničku biblioteku.

Miris lošeg duvana (Dušan Miklja)

Dušan Miklja je svetski putnik u pravom smilsu te reči. Posetio je preko osamdeset zemalja, kao ratni izveštač proveo je četiri godine u Africi, bio zvanični prevodilac u Ujedinjenim Nacijama, živeo u Italiji. Putopisna autobiografija je verovatno najbolje žanrovsko određenje ove knjige. knjige o putovanjimaU prvom delu pripoveda o svom detinjstvu u ratno vreme u Beogradu, o studiranju, ali najveći deo knjige bavi se njegovim avanturama na raznim svetskim meridijanima. Miklja govori jednostavnim jezikom, ali postoje momenti koji vas navedu da zastanete i da preispitate svoje doživljaje sa putovanja. Uživala sam tragajući za razlogom naslova ove knjige, a pronašla sam ga tamo gde sam ga najmanje očekivala.

Ne samo zbog ovog nesporazuma, zaključio sam da Nepal nije za svakoga. Da je samo za putnike čije su mogućnosti upijanja različitih i čak neverovatnih pojava veće od uobičajenih. Morate, drugim rečima, biti spremni za susrete sa prorocima, verodostojnim i lažnim i za trpeljivost prema lokalnim običajima čak i kada to znači da ćete u šetnji kraj planinske rečice biti okađeni mirisom spaljenih pokojnika.

Zakotrljaj me oko sveta (Snežana Radojičić)

Putovanja mogu da nas očaraju, ali mogu i putopisi. Tako je bilo sa knjigom “Zakotljaj me oko sveta” čiji je autor Snežana Radojičić, jedina Srpkinja koja je krenula na put oko sveta biciklom! U ovoj knjizi ona opisuje prvu, evropsku etapu svoje avanture na dva točka. Trenutno je u Kini i ne namerava da stane dok ne ostvari svoj san: obiđe svet i osvoji ličnu slobodu. Uz ovu knjigu i ja sam poželela da pedalam do dalekih zemalja, da spavam pod otvorenim nebom i da se otisnem bez plana o cilju i povratku. Snežana piše blog na kome možete čitati njene putopise i pratite njene pustolovine u dalekim svetovima.

San? Šta opšte znači ta reč?, zapitala sam se ponovo se setivši onog očevog upozorenja koje me je jedne večeri i pokrenulo na sve ovo. U životu je najvažnije da slediš svoj san, govorio mi je dok sam bila mlada, a ja sam se svaki put čudila zašto mi to ponavlja. Da li je uopšte moguće živeti drugačije?, pitala sam se tada. U međuvremenu, naučila sam da odgovor zavisi od izbora, ali da on ne znači mnogo bez snage da se istraje uprkos svim problemima.

Hektor u potrazi za srećom, Fransoa Lelor

Znate onaj osećaj kada knjigu prosto ne možete da ostavite i jedva čekate da saznate šta će se desiti sa glavnim likom? Tako sam i ja pratila Hektora na njegovom putu do sreće. A da li je i kako Hektor došao do nje, otkrijte sami.

Knjiga mi se posebno svidela jer se sastoji od niza pitanja i odgovora na temu koja nas sve muči. Šta je sreća i kako je dostići? Naravno, Hektor je morao da putuje, upoznaje ljude i prolazi razne emotivne avanture da bi došao do (svojih) odgovora. Hektorova Odiseja (ili Hektoriseja 🙂 ) dovoljno  je uzbudljiva da se zapitate da li ste na dobrom putu do svoje sreće. Evo nekoliko Hektorovih zaključaka koji su mi se posebno dopali.

hektor u potrazi za srećomSreća često stiže kao iznenađenje.
Sreća je lepa šetnja usred nepoznatih planina.
Pogrešno je verovati da je sreća cilj.
Sunce i more usrećuju sve, bez razlike.

Knjigu ćete pronaći u kategoriji Popularna psihologija pre nego među putopisima, ali verujte da ćete uz nju otići na veoma zanimljivo putovanje.

 

Nadam se da će vam neka od ovih knjiga biti bar toliko interesantna da zavirite među njihove korice. Ukoliko ih pročitate javite kakav su utisak na vas ostavile. Ili ostavite u komentaru neku svoju preporuku.

Koja su vaše omiljene knjige o putovanjima?

Tekstovi u kojima možete naći još preporuka za čitanje:

Moje omiljene knjige o Beogradu

Knjige o Barseloni – moje i vaše preporuke

Knjige koje su obeležile moj put promene

Kako da razvijaš svoju kreativnost

Podeli ovaj tekst:

Slični tekstovi