Grčko gostoprimstvo na Kraljevskom dvoru

Za većinu srpskih turista Grčka je obećana zemlja. Mediteranska klima, ukusna hrana, lepa priroda i povoljne cene oduvek su bili prava kombinacija za odmor. I ja sam više puta birala grčke destinacije za letnja putešestvija i slušala pozitivne utiske naših putnika. Zato sam bila oduševljena pozivom grčke oblasti Pjerija da u okviru ovogodišnjeg Sajma turizma prisustvujem svećanoj večeri na Kraljevskom dvoru.

Stitched Panorama
Selo u podnožju Olimpa Stari Pantelejmonas. Foto: Privredna komora Pjerije

Da je ova oblast mnogo više od onoga što nude Katerini, Paralija i Leptokarija imala sam priliku da se zajedno sa novinarima i blogerima uverim u petak uveče, 19. februara. Naši domaćin bila su Privredna komora Pijerije koja je uz podršku Udruženja hotelijera Pijerije i Saveza turističkih smeštajnih kapaciteta Pijerije – Pele – Imatije, uspela da nas odvede na nazaboravno gastronomsko putovanje.

JT__6241.jpgZa izbor izvrsnog menija pobrinuo se šef kuhinje hotela „Poseidon Palace“ gdin Nikos Gonelas sa svojim pomoćnicima, dok nam je specifičnosti vinogradarstva i vina koje se prave u Pijeriji predstavio enolog i vlasnik Vinarije „Pijerija Eratini“ gdin Pavlos Argiropulos.

JT__6485

Pored nekoliko morskih specijaliteta, moje gastronomsko otkriće ipak je bilo predjelo – slatka supa od bundeve sa pastom od jogurta i kapima nara. Dezert je bio nezaboravan kao pogled sa vrha Olimpa, tradicionalni grčki desert Galaktoboureko tj. mlečna pita, koja je poslužena sa sladoledom i cimetom.

Raskoš ukusa i tradicionalno domaćinski grčki ugođaj bili su sasvim dovoljni da već ove godine poželim da me ogreje grčko sunce.

10
desert Galaktobureko

DSC_0602

JT__6300
sa našim domaćinom Lefterisom Moisadisom

Sve forografije: Jovana Tomašević

 

 

 

Podeli ovaj tekst:

Slični tekstovi