Šta sve možeš kada daš otkaz?

sta sve mozes kada das otkaz - jelena basevic - snovi u koferima
Pre tačno mesec dana dala sam otkaz. O razlozima za to možete čitati u ovom tekstu. Od tada sam dobila mnogo poruka podrške, komentara na društvenim mrežama od pratilaca bloga, mojih prijatelja i poznanika koji nisu znali za moju odluku. A ubrzo su počele da mi stižu i poruke kako su i neki od njih dali otkaz… Izgleda da se i bez posla može (pre)živeti. I u doslovnom, i u prenesenom značenju.

Od kako nisam zvanično zaposlena, „zauzetija“ sam nego ikad. Ali to je divan osećaj zaposlenosti. Ne samo da se više nego ikada bavim blogom, nego imam vremena za sve one stvari i ljude koje sam do sada zapostavljala zbog obaveza. Sada osećam da istovremeno odmaram i bavim se stvarima koje me čine srećnom i u kojima osećam da napredujem.

Čim sam prestala da radim, na Instagramu sam započela serijal 30 DANA SREĆE, gde vam kroz fotografije prenosim sve ono što me čini srećnom na svakodnevnom nivou, bilo da je misao, uspomena, zapažanje ili neka aktivnost. Onda sam shvatila da bih volela da sa vama i na blogu podelim nešto više o tome, da vam presenem neke ideje koje vas mogu inspirisati. Čak i ako ne razmišljate o otkazu, možda vam neke od mojih predloga budu dobro došli.

Dakle, šta sve možeš da radiš kad daš otkaz?

https://www.instagram.com/p/BR3_ZktDBDI/?taken-by=snovi_u_koferima

  1. Možeš da učiš ili usavršavaš strani jezik. Postoje subvencionisani kursevi stranih jezika za nezaposlene koji omogućavaju da učiš neki od sedam ponuđenih jezika i tako stekneš više šansi za naredno zaposlenje. Više informacija možeš naći na sledećem linku. Ako nisi u mogućnosti i/ili ne živiš u Beogradu, onda možeš da se prijaviš na neku od platformi za učenje jezika kao što je DuoLingo. Možeš učiti kada god poželiš, pritom dobijaš i ocene i povezuješ se sa ljudima koji takođe uče. Prethodnih mesec dana sam se dodatno posvetila svojim učenicima. Mnogo više vremena provodim u pripremama za časove, biram materijale, pravim vežbanja, i tako se i ja usavršavam.
  2. Možeš da neguješ svoju baštu. Bilo da živiš u kući ili u dvorištu, možeš da zasadiš novu biljku. Stiglo je proleće i pravo je vreme da boje procvetaju! Ako si te sreće da već imaš baštu, onda cvećem ukrasi svoj radni prostor ili nekome pokloni bar jedan cvet.

https://www.instagram.com/p/BR8dtUljFdq/?taken-by=snovi_u_koferima

3. Možeš da sprovedeš veliko čišćenje ormara, ostave, fioka. U ovom tekstu pisala sam koliko su važna ta povremena velika spremanja. Kod mene je prolećno čišćenje naveliko u toku! Istresla sam sobu, izbacila starudiju, jer koliko god se trudila, uvek mi se potkradu razne nepotrepštine.  Ne samo da je korisno, nego je i odlična fizička vežba jer se posle tih akcija osećam kao posle treninga.

4. Možeš da napraviš filmski maraton. Bilo da si sam(a) u četiri zida, pozoveš društvo ili nekog sasvim posebnog, izabereš film ili filmove ili serije, i kreneš kroz paralelne svetove. Svi mi imamo spisak filmova ili serija koje želitemo da gledamo, a nemamo vremena za takvu razonodu.

5. Možeš da praviš albume sa fotografijama, ili sređuješ stare. Ovaj žuti album sa slike kupila sam pre ravno dve godine za istu namenu, a tek sada sam odabrala 100 fotografija i izradila ih.  Počela sam da ih ubacujem u album i pored svake slike da pišem kratak opis. Veoma mi je zabavno da svoje putopise spakujem u mali format. Javiću vam kakvi su rezultati! 🙂

https://www.instagram.com/p/BRv2rXzD1sk/?taken-by=snovi_u_koferima

6. Možeš da provodiš više vremena sa porodicom i prijateljima. Fleksibilniji si da se dogovorite za sastanke u gradu, izlete i slično. Ili da jednostavno budeš sam(a) sa sobom? Da popiješ kafu i ne gledaš na sat, nego u nebo i osetiš miris behara i dolaska proleća.

7. Možeš da treniraš, šetaš, radiš vežbe. Morala sam da napravim pauzu u vežbanju od nekoliko meseci i to mi je veoma teško palo. Pre mesec dana sam ponovo počela da treniram. Biće mi potrebno vreme da se vratim u kondiciju, ali zadovoljstvo nakon svakog treninga je ogromno!

8. Možeš da naučiš nešto novo. Danas je toliko je načina da se uči da prosto nemamo prava na izgovor. Postoje specijalizovani online kursevi, blogovi. Na blogu Naranča u ovom i sličnim tekstovima možete saznati mnogo više o obrazovanju putem interneta. Istražite malo, možda će vam se nešto svideti, i motivisati vas na usavršavanje.

https://www.instagram.com/p/BRgGg5ujdHk/?taken-by=snovi_u_koferima

10. Možeš da se učlaniš u biblioteku i da čitaš knjige. Ili jednostavno da čitaš knjige koje imaš i koje su čekale da budu pročitane. Meni je nedostajao španski, tako da sam se u prvim danima ponovo učlanila u Institut Servantes i bacila se na čitanje knjiga na španskom. Pored toga, počela sam da čitam i knjigu Ni tamo ni ovde (Putešestvije po Evropi) Bila Brajsona, tako da će se ona sigurno naći u nekom sledećem postu sa preporukama za čitanje knjiga o putovanjima.

https://www.instagram.com/p/BSD0UEjjrN_/?taken-by=snovi_u_koferima

Naravno da postoji mnogo više toga što možeš da radiš i da tražiš novi posao istovremeno. I naravno da možeš da ovo isto radiš i kada si zaposlen(a). Ukoliko imaš hobi, sigurno će ti pomoći da prevaziđeš stres na poslu, ali ono olakšanje koje dolazi sa napuštanjem posla, ne može da se poredi ni sa jednim odmorom niti slobodnim danima!

Ali ovo nije sve čime se bavim u poslednje vreme. Takođe radim na sasvim novom projektu Aprilsko putovanje kroz Vračar! Odlučila sam da proputujem kroz svoj grad i da vam ga predstavim u nekom drugačijem svetlu. Zato u toku ovog meseca pratite moj Instagram nalog gde ćemo zajedno putovati po Beogradu! Biće veeeeoma zanimljivo! Obećavam! 😉

Podeli ovaj tekst:

Slični tekstovi