Kuenka: lebdeći grad na kamenu

Sasvim neobično putovanje u Španiju!

Te 2010. kada sam se uputila u Kuenku, internet nije nudio mnogo mogućnosti. Morala sam da prelistam atlas i zagledam se u kartu Španije kako bih pronašla ovaj gradić. Prst je prelazio preko braonkaste visoravni Kastilje la Manče dok se konačno sitnim slovima nije pojavila… Kuenka! U Španiji bi mi svako na pomen ovog mesta odmah uzviknuo: „viseće kuće!“, ali za mene je to bilo samo još jedno špansko selo. Mora da su te kuće za Kuenku isto što i Ajfelov toranj za Pariz čim ih toliko hvale. Međutim, mene je tamo odveo poziv na kongres o španskoj književnosti. Bio je to dovoljan razlog da uskočim u kofer od sreće!

Ekspedicija ljubitelja književnosti, profesora, studenata i budućih pisaca, krenula je autobusom iz Madrida. Posle skoro dva sata putovanja, ukazali su se prvi obrisi kamenitih kotlina. Moj prvi susret sa Kuenkom obojio je surovi kameniti pejsaž sa malo rastinja. Ceo gradić ima bajkovit geografski položaj, smešten je na strmom grebenu u dolinama dveju reka: Hukar i Uekar. Moja prva referentna tačka u novom gradu bila je savremena Kongresna sala, izgrađena u samom kamenolomu sa pogledom na istorijski deo grada. Bili smo smešteni u preuređene stare kuće kamenih zidova sa glomaznim drvenim krevetima. Kao da sam spavala u pećini!

kuenka_8.jpg

Ovaj gradić čudnog imena otkrivala sam šetajući u pauzama između kongresnih predavanja. Nisam imala mnogo vremena, tako da je svaki izlazak morao opravdati sve preporuke. Nije bilo teško da se orijentišem jer su stari i novi deo grada potpuno odvojeni. Prvi u dolini, sa tipičnim zgradama, kafeterijama i prodavnicama, drugi na velikom usponu, sa srednjevekovnim ambijentom i uskim uličicama.

Istorijsko jezgro je pod zaštitom UNESCO-a od 1996. Osim kafeterija i restorana ništa drugo ne remeti srednjevekovni duh. U okolini grada postoje ostaci iz rimskog perioda i veilki amfiteatar, ali prvo gradsko utvđenje su osnovali Arapi u VII veku, a tek u XII veku cela provincija postala je deo hriščanske Španije Na ostacima utvrđenja iz arapskog perioda u XVI veku je podignuta Torre de Mangana – Sahat kula sa koje se pruža jedan od najlepših pogleda na kotlinu.

kuenka_6.jpgUspon do samog jezgra grada zahteva udobnu obuću i dobru kondiciju. Kroz splet uskih uličica i hladnih prolaza gde sunce nikada ne prigreje, dolazim do Glavnog Trga (Plaza Mayor). Kao i u mnogim kastiljanskim gradovima na njemu glavna mesta zauzimaju Gradska skupština i katedrala. Trg je zatvoren zgradama raznih boja, i to mu daje mediteranski duh. Fasada katedrale izgleda kao da je na nju prebačen bakin milje sa velikim šupljinama. Izgrađena na temeljima džamije, a onda obnovljena početkom XX veka u neogotskom stilu.  Ispod starog grada nalazi se splet tunela koji su služili nekada kao akvadukti, grobnice, ili skrovišta u vreme bombardovanja u toku španskog građanskog rata (1936-1939), a danas su pretvoreni u turističku atrakciju.

kuenka_10.jpgOd ulice do ulice, nisam ni primetila kad sam stigla do visećih kuća. Da nije bilo table sa natpisom, ne bih znala da sam tu. Na prvi pogled ništa posebno, ali ne ovo čudo arhitekture nije moglo da se dobro sagleda iz ovog ugla. Od njih se ulica spuštala do metalnog mosta nad rekom Uekar koji je posvećen Svetom Pablu. Ako ne pretrnete od visine, onda sigurno hoćete kada saznate da je ovaj most na oko 60 metara nekada bio napravljen od užadi i drveta. Sa suprotne strane nalazi se nekadašnji manastir Svetog Pabla, danas Turistička organizacija cele provincije. Upravo odatle se  pruža najlepši pogled na Kuenku i viseće kuće.

kuenka_5Sa mosta sam konačno mogla da shvatim zašto se visećim kućama svi dive. Kao da izviru iz kamena i lebde nad provalijom svojim drvenim balkonima. Još od XIV veka prkose visini. Čardak ni na nebi ni zemlji na španski način. Nekada su se pružale celom dužinom klisure, ali danas je sačuvano samo dve. Od 1960. u jednoj se nalazi Muzej španske apstraktne umetnosti, a u drugoj je restoran.

Najviša tačka Kuenke je Utvrđeni grad (La Ciudad de Castillo) gde se nalazi najbolji vidikovac sa pogledom na celu kotlinu. Jedan vidikovac dobio je ime španskog Nobelovca Kamila Hosea Sele (Camilo Jose Cela). Na tabli stoje njegove reči:  „Šetajuću kroz Kuenku, putniku iznenada rastu krila u duši i nepoznati svetovi u pogledu“.

kuenka_3.jpg

Kada ceo stari grad vidite pod noćnim svetlima, onda je to zaista jedan mali svet u kome je vreme stalo. Moj pogled na Kuenku i dalje je obojen pričama iz španske književnosti, ali svako putovanje ima neku samo svoju boju, zar ne?

img_1515.jpg


DODATNE PREPORUKE:

Za posetu Kuenki dovoljan vam je jedan dan jer je odlično povezana sa Madridom. Cene karata možete pogledati ovde.

Ukoliko želite da vidite i okolinu, onda izdvojite ceo vikend. Možete posetiti Začarani grad (La Ciudad Encantada) prirodni fenomen nastao pre više miliona godina! Iz ravne površine izvirz stene z različitim oblicima: pečuraka, ljudskog lica, kornjače, tobogana… Nalazi se na na 36km od Kuenke, a više informacija možete pogledati na zvaničnoj stranici.

CiudadEncantadaCuenca

Renesansni Zamak Belmonte (Castillo Belmonte) iz XIV veka, koji je veoma često služio za snimanje filmova o srednjem veku.

GASTRONOMIJA Kastilje na Manče zasniva se na mesnim đakonijama. Najpoznatije đakonije su saraho (zarajo) ili jagnjeći škembići prženi u maslinovom ulju i morteruelo: smesa nalik na paštetu koja se pravi od svinjske jetre, i dodataka piletine, mrvljenog hleba, začina. Domaće kobasice ćete naći u svakom restoranu. Lokalno piće je resoli, liker arapskog porekla koji se sastoji od kafenog krema, konjaka i anisa.

project-01a.png

Ako želite da putuješ sa mnom i na sledeće destinacije, ostavite svoju imejl adresu. U mom koferu ima mesta za sve! 🙂
Podeli ovaj tekst:

Slični tekstovi