Kako da napišeš dobar početak teksta: 10 praktičnih saveta

Da li se i ti mučiš sa prvom rečenicom i početkom teksta? Lakše ti je da počneš od sredine, ali početak nikako da skockaš? 

Prva rečenica jeste posebno značajna, naročito na Instagramu, jer je prvi red teksta vidljiv na fidu. Čak i pre ere Instagrama, prva rečenica je isto tako bila važna, u svakom tekstu, pa čak i u romanima. 

Međutim, nije neophodno da proces pisanja počneš baš od prve rečenice. Na početak se možeš vratiti na kraju ili u bilo kom momentu procesa pisanja.

Ali, da bi ti bilo lakše, dajem ti deset načina da započneš tekst, bilo da je u pitanju pisanje za Instagram ili pisanje za blog, bilo da pišeš o svojim proizvodima, uslugama, putovanjima ili ličnim doživljajima.

Sigurna sam da će ti svi ovi predlozi olakšati proces pisanja i da će ti pomoći da privučeš pažnju. Uz svaki sam navela bar jedan primer iz mojih tekstova koji su objavljeni na instagramu. 

A kad stigneš do kraja ovog teksta, očekuje te i bonus predlog!

 

10 načina da započneš tekst

 

1. Pitanjem ili nizom pitanja. Postavljanje pitanja je posebno značajno zato što čitaoca podstiče na razmišljanje. Bilo da se tiče teme koja nam je veoma značajna ili ne, postavljanje pitanja uvek je efikasno jer nas navodi da spontano u sebi formulišemo odgovor.

Da li se najbolje stvari dešavaju kada smo spremni ili kada uskočimo u nepoznato?

Želite da ostavite utisak ili da ostavite trag? Da li radite na tome da vas primete ili da vas zapamte? Stalo vam je da pričaju o vama ili da pokrećete priče?

2. Kao da počinješ priču. Ovo je način da nam evociraš strukturu bajke koje nam je dobro poznata od detinjstva. Poenta je da se poigraš sa onim što nam je poznato i da nas uvučeš u nepoznato.

Bilo je to pre tačno jedanaest godina. Nije bio moja prva ljubav. Bio je moja prva velika iluzija. Bezbroj pitanja i bezbroj nesigurnosti.

Postoje bajke u kojima princeze ne čekaju princa. Ali nam te bajke nisu čitali.

3. Citatom ili dijalogom. Poznati citati nisu uvek dobro rešenje, jer su se zbog prevelike upotrebe vremenom pretvorili u kliše. To ne moraju biti citati pisaca, filosofa i mudraca. To može da bude komentar sa kojim se često srećeš, citat tvoje bake, komšinice, reči neke osobe koja nam nije poznata, ali su tebi značajne. Ako citate pametno odabereš i postaviš ih u odgovarajući kontekst, onda može biti dobra udica za čitanje.

“Ti si ona što sama putuje”, reče mi kad je shvatila da me odnekud poznaje.

“Samo budi to što jesi”. Ne znam da li je to najbolji ili najgori savet koji možeš da dobiješ, ili nekome da daš. Kad ideš na dejt, na razgovor za posao, kad treba da se pokažeš i prikažeš, da pišeš, da podeliš svoju priču.

4. Zauzimanjem stava. To je upečatljiva rečenica koja može da stoji na samom kraju, kao zaključak, a ti je namerno stavljaš na početak, jer baš hoćeš da počneš od onoga što smatraš da je najvažnije. Ako kreneš žestoko, onda nastavak treba da bude u sličnom stilu. 

Od svih ženskih mantri koje se vrte po instagramu, najviše mi smeta ona “postani (ili budi) najbolja verzija sebe”.

Ne znam šta znači kada ti instagram gori, kada grmiš, pokidaš, razbiješ, izdominiraš.

5. Otkrivanjem nečega ličnog. Ovo su rečenice sa tonom ispovesti, nečeg veoma ličnog što iznosiš pred ljudima od poverenja. Kao da otvaraš srce i deliš deo svoje intime. Na ovaj način čitaoce činiš saučesnicima u svojoj priči.

Oduvek sam mnogo očekivala od proleća. Promene, putovanja, poljupce.

Odrastala sam sa uverenjem da žena ne može da bude lepa, pametna i uspešna. Te tri stvari ne idu zajedno. Čak i da idu zajedno, nećeš dobro proći.

6. Priznanjem. Vrlo slično prethodnoj taktici, ali ovde se radi o nečemu što je za nijansu izražajnije. Najlakše je da vežbaš tako što rečenicu počneš sa Priznajem da… Kada završiš rečenicu i misao, izbrišeš taj početak i dobiješ još snažniju rečenicu. 

Ja sam potpuno staromodna, priznajem. Ako je to uopšte stvar koju je potrebno priznavati, kao da je krivica.

Postoji jedna strašna reč sa kojom sam do nedavno bila u zavadi. PRODAJA. Ta reč kao da nije pripadala mom jeziku.

7. Negacijom. Negacija je nešto što se ne očekuje na početku. Zato je dobro da se poigraš da očekivanjima čitalaca i da im kažeš prvo o čemu neće biti reči u tekstu. 

Ovo nije priča o Maradoni i fudbalu. A možda i jeste.

Ne mora na juriš. Ne mora uz galamu. Ni na mišiće. Može spontano, tiho, korak ko korak.

Nikad nisam imala “knjigu koja mi je promenila život”, “putovanje koje mi je promenilo život”, niti “momenat posle koga je sve bilo drugačije”.

8. Opisom. Sigurno se sećaš sastava iz osnovne škole u kojima je trebalo da opišeš dolazak jeseni. Sad je došlo vreme kad ti upravo takvi opisi mogu biti korisni. Postavi nas u neki ambijent koji možemo odmah da zamislimo, gde postoje, boje, mirisi, ukusi…

Nije bila ni jesen ni miholjsko leto. Kiša je padala cele subote, sunce sijalo cele nedelje. Tako sam se i ja osećala. Pomalo oblačno, pomalo sunčano.

9. Imperativom ili pozivom na akciju. Kao i pitanja, imperativi nas uvek podstaknu na razmišljanje do dovedu u mentalno stanje pripravnosti, na korak do akcije. Pored toga, deluju podsticajno i inspirativno.

Spremite olovku da podvlačite, spremite svesku da beležite. Piši o svetu u sebi, piši o svetu oko sebe. Piši o onome što je aktuelno kod tebe, piši o onome do čega ti je uvek stalo.

Sanjaj!
Drugima će biti smešno,
Drugima će biti čudno,
Možda uzaludno.

10. Ponavljanjem. Ovo je zapravo stilska figura na koju smo nailazili u čitankama u osnovnoj i srednjoj školi. Svaka vrsta ponavljanja je odlična za skretanje pažnje čitalaca, bilo da ponavljaš jednu reč ili više reči, bilo da se radi o prozi ili stihu. 

Ovo je tekst o neispričanim pričama. O ugušenim talentima. O neostvarenim potrebama da se izrazimo. O neusuđivanju da svoje darove podelimo sa svetom. O strahu da nas neće shvatiti kada progovorimo. O deci u nama kojoj ne dozvoljavamo da pokažu šta umeju, znaju, mogu.

Bonus savet za dobar početak teksta

Tekst možeš početi nabrajanjem na koje ćeš se nadovezati “pravim” tekstom. Nabrajanje je dobra uvertira jer daje ritam tekstu i drži pažnju čitaocu. To može da bude niz imenica, kao što je u ovoj objavi, ili niz prideva, kao što je u ovoj objavi

Čarobnica
Buntovnica
Putnica
Plesačica
Književnica

Nežne,
zavodljive,
nespretne,
odlučne,
plačljive,
svadljive,

Važno mi je da ti skrenem pažnju na još nešto.

Zapamti da kratka rečenica na instagramu uvek ima bolji efekat. Ona treba da bude kao udarac gonga. Ona treba da poruči: “Hej, ljudi, imam nešto važno da vam kažem!”. Može da bude intrigantna, zabavna, smela, šaljiva. Ona služi da privučeš i uhvatiš pažnju čitaoca, i podstakneš da nastavi da čita. 

Da li ti se i sada čini da je teško početi tekst? Koji predlog ti se najviše dopada?

Ukoliko ti je potrebna dodatna pomoć za pisanje, pogledaj neku od mojih edukacija: mentorski program za preduzetnike Od priče do prodaje i za kreativce Pisanje nije bauk. Uvek možeš početi od mog besplatnog priručnika i drugih besplatnih sadržaja na mojoj Instagram stranici.

Podeli ovaj tekst:

Slični tekstovi